23948sdkhjf

In-line elektriske aktuatorer

Brd. Klee har indgået samarbejde med Concens A/S i Esbjerg om dansk forhandling af in-line elektriske aktuatorer. Over 1 milliard versioner.
Fra den 1. januar 2012 betjenes danske kunder ikke længere direkte af Concens, men af Brd. Klee i Albertslund. Sidstnævnte kender de fleste læsere, mens Concens i industrisammenhæng er mindre kendt. Inden for rehab/hjælpemidler er Concens dog særdeles velkendt. Firmaet er grundlagt i 2003 og producerer in-line aktuatorer. Virksomheden eksporterer gennem 13 partnere i Europa og i Danmark foregår salget nu via Brd. Klee.

Bruger pladsbesparende planetgear

In-Line aktuatorer fra Concens adskiller sig ved at bruge planetgear i stedet for snekkegear til at drive aktuatoren. Hermed opnås flere fordele. Dels får man en slank og elegant aktuator hvis udseende er meget lig en klassisk gasfjeder og dels bruger planetgear mindre strøm og er mere støjsvage end snekkegear.

Patent på lavt støjniveau

Netop støjniveauet har man arbejdet meget med hos Concens, og man har patent på en low-noise model, som støjer 13dB mindre end standardversionen. Har det så nogen betydning, hvis aktuatoren bruges i industriproduktion? Nej, næppe, da der jo altid er en vis baggrundsstøj i den slags miljøer. Men skal aktuatoren bruges et sted, hvor man ikke ønsker at tiltrække sig opmærksomhed fra omgivelserne, er det en fordel. Det kan f.eks. være i en elektrisk kørestol, hvor brugeren har behov for at justere siddehøjden under en teaterforestilling.

In-line aktuatorer fås i to grundmodeller: Con35 og Con50 (hvor tallet angiver diameter i mm). Con35 klarer belastning op til 2200 N. Dvs. den kan løfte 220 kg.) og Con50 op til 4500 N. Strømforsyning er 12/24 VDC. Der bruges permanentmagnet-motor. Hertil kommer et væld af optioner: Rustfast stål AISI304 eller AISI316 til krævende miljøer, hall sensor til positionering og/eller synkronisering, tætningsklasse IP68/IP69K mod standard IP66, Atex-godkendt version zone 22, forskellige stiktyper (Molex 5557 / DIN 8 pole / Phono eller andre). Derudover kan man vælge en såkaldt eskimoversion med specialfedt ned til minus 40 gr. C, så drift i kulde også er muligt. Vil man ikke nøjes med standardfarven sort, kan alle RAL-farver på forespørgsel leveres mod merpris. Det samme gælder for andre slaglængder end de 10 standardlængder og ikke mindst mulighed for individuelle for- og bagfæster. Dertil kommer et bredt udvalg af håndbetjeninger med eller uden ledning, hvor det er muligt at få sit eget budskab eller logo påtrykt.

I industrien anvendes In-line aktuatorer bl.a. til conveyorsystemer og pakkelinjer til at hæve og sænke højden. I fødevareindustrien og andre krævende miljøer er den rustfaste type meget velegnet. Til pakkemaskiner bruges aktuatoren til positionering, så papkassen foldes og limes præcis det rigtige sted hver gang. De kulderesistente modeller er velegnede til brug i marine og offshore, og da aktuatorerne ydermere er vandtætte kan de arbejde nedsænket i vand. I lufthavnen sidder der In-line aktuatorer på den finger, som kobles på flyet ved ombord- og frabordstigning. Aktuatorerne bruges til at positionere fingeren, så den slutter tæt til flyvemaskinen. På lifte bruges aktuatorer til at justere skinnebredden. Så der er rigtig mange muligheder.

I industriapplikationer følger der næsten altid en styring med til positionering. Dels fordi det er et billigt alternativ til servostyring og dels fordi brug af styring modvirker nedbrud ved fejlbetjening. F.eks. kan en styring kodes til, at aktuatoren aldrig kommer i yderposition og dermed ikke efterfølgende brænder af, fordi den bliver ved at forsøge at komme længere ud.

Designet er vigtigt

Det kompakte og elegante design gør In-line aktuatorer populære i designs, hvor udseende spiller en rolle. Især inden for hjælpemidler (billifte, specialkørestole, toiletstole, genoptræningsudstyr, trappelifte mm), hvor der opleves øget fokus på et fikst og tidsvarende udseende.

Perfekt supplement

Concens In-line aktuatorer er et perfekt supplement til Brd. Klee’s øvrige program inden for transmissioner, lineære føringer, konstruktionsdele og elteknik/automation, og divisionschef Lars Kronholm glæder sig over samarbejdet. "Concens har et kvalitetsprodukt og vi har kontakten til industrikunderne, så derfor er det et godt match, som vi forventer os meget af".

Kort leveringstid - også på prototyper

Alle aktuatorer samles ud fra lagerførte komponenter hos Concens i Esbjerg. Dermed er leveringstiden på standardversioner meget kort. Det samme gælder for kundespecifikke prototyper, som i de fleste tilfælde kan samles ud fra eksisterende dele, og dermed kan kunden, som ofte er et industrielt designhus meget hurtigt få sin prototype og arbejde videre derudfra.mola
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094