23948sdkhjf

Velux kan med innovativ produktionslinje beholde produktion af låsemekanismer hjemme

Takket være en innovativ og særdeles kosteffektiv produktionslinje kan vinduesproducenten Velux A/S beholde produktionen af låsemekanismer i Danmark. ProInvent A/S har skabt en linje i tæt samarbejde med Velux, hvor produktivitet, ergonomi og effektivitet går op i en højere enhed.
Opgaven lød på at konstruere en produktionslinje med særdeles høj produktivitet. Samtidig skulle betjeningen være ergonomisk og sikker for operatører samt serviceteknikervenlig.

Blandt flere mulige maskinbyggere valgte Velux at give opgaven til nordsjællandske ProInvent:

- Vores prioriteter i nævnte rækkefølge var kvalitet, levering til tiden og omkostninger. Vi ønskede at få ny teknologi, og vi ønskede fuldautomatisk produktion. Kunne den opgave løses, ville det være med til at sikre, at vi kunne beholde produktionen af låsemekanismer hjemme i Danmark, siger koncerndirektør David Meyer fra Velux.

Flere maskinbyggere var i spil, men i sidste ende valgte vinduesproducenten en maskinbygger fra nærområdet:

- ProInvent har nogle meget stærke koncepter, leverer kompromisløs kvalitet, og de forstår vores behov for at få en enkel og sikker løsning. Enkeltheden er vigtig, for det er nødvendigt med en driftsikker løsning med meget høj oppetid. Vi arbejder syv dage om ugen i toholdsskift og skal kunne gå på 24/7 om nødvendigt, forklarer David Meyer.

Effektiv maskinbygning

Hos ProInvent blev Peter Ahlberg projektchef på opgaven, med ansvar for kundekontakt og økonomi.

Gorm Lundén blev projektleder på opgaven, med ansvar for planlægning, løsninger og opfølgning. De to skulle sammen med virksomhedens tekniske eksperter og dygtige håndværkere holde en stram tidsplan og sikre den nødvendige innovation. Med sig i bagagen havde de ProInvents unikke filosofi om at se maskinen som en helhed, og konstruere og producere maskinen som sektioner, som de havde gode erfaringer med fra andre projekter. Dertil kom en velafprøvet styringsplatform, baseret på PackML modellen, der eksempelvis indeholder Rockwells integrerede PLC/HMI og en række andre delkoncepter, som er med til at gøre udviklingstiden og produktionstiden kortere.

- Her har vi stor glæde af vores partnerskab med Rockwell Automation, der i 2009 resulterede i, at vi som de første i Danmark blev certificeret som OEM partner.

- Populært sagt har vi et supermarked af automatiksystemer, programdele, maskinbyggersektioner og komponenter, som vi kan plukke ned fra hylden og sammensætte til en løsning. Vi skal dermed ikke starte helt forfra, men kan genanvende løsninger, vi allerede kender og ved kan arbejde fornuftigt sammen. På den måde er det lykkedes at øge vores produktivitet med 30 % både i maskinkonstruktionsgruppen og i styringsgruppen selvom vi udelukkende udvikler unikke maskiner, siger Leif Dalum, som er direktør i ProInvent, der har skabt den effektive arbejdsform.

Sektionsopdelt produktionslinje

Produktionslinjens hovedformål er at samle en række metalkomponenter til en færdig låsemekanisme. Emnet er en central del af et Veluxvindue og en af de dele, der er automatiserbare. Gorm Lundén beretter:

- Maskinen består af 9 arbejdsstationer og afsluttes med en palleteringscelle.

Hver enkelt station er skabt som en sektion ud fra en grundsektion, der bliver genbrugt og videreudviklet i de andre sektioner. Den enkelte sektion er blevet testet separat inden samling med de øvrige, og det har været med til at gøre processen både hurtige og billigere. Ud over de mekaniske bevægelser og styring har det været vigtigt at teste sektionens stabilitet.

- Ved at arbejde med hver enkelt sektion for sig har vi kunnet forkorte design- og engineeringsperioderne samt den endelige montageperiode. Nogle af sektionerne har avanceret funktionalitet, som det har krævet mere udvikling at få til at lykkes med end andre. Når de er udviklet hver for sig, er der ingen sektioner, der har ageret flaskehals, og således har hele projektplanen kunnet overholdes, understreger Gorm Lundén.

Sikkerhed og ergonomi

J&M fik lov til at besigtige linjen, og det stod hurtigt klart, at der var tænkt mange tanker på de mennesker, der skal arbejde med linjen, og dette kunne Peter Ahlberg bekræfte:

- Når operatøren skal ind i linjen, er der sikret fornuftig plads til at komme rundt og en god arbejdshøjde på de bevægelige dele. Der er placeret en lang række stop, der kan nås fra hver enkelt arbejdsstation. Vi har desuden valgt at sætte markedets største styringsskærm på: 19 tommer på en arm monteret på en ca. 28 meter lang skinne over maskinen, således at den kan køres hen til en hvilken som helst arbejdsstation. Men tænkearbejdet stoppede ikke der, for selve arbejdsgangen rundt om maskinlinjen er tænkt ind, så medarbejderne opnår den maksimale sikkerhed:

- Linjen er fremstillet sådan, at fødningen med delemner foregår med en lille vogn på en sådan måde at truckkørsel holdes væk fra området, hvor operatøren befinder sig. Der er tænkt i overblik, således at operatøren - og produktionschefen - kan overskue hele linjen. Alle de menneskelige funktioner er tænkt ind, fordi de er med til at øge produktiviteten, siger Peter Ahlberg.

Stolthed og tilfredshed

I skrivende stund er montagelinjen netop taget i brug hos Velux i Thyregod. Projektet blev funktionstestet og godkendt efter den aftalte tidsplan, og stoltheden hos ProInvents ingeniører over at have løst en sjov opgave til tiden, matches af begejstringen hos Velux:

- Projektet er forløbet lige efter planen. Vi kan producere det antal låsebeslag om ugen som aftalt. Samarbejdet med ProInvent har været forbilledligt. Vi har erkendt, at selv om vi er en stor virksomhed og i princippet kunne bygge sådan en linje selv, så er ProInvent simpelthen bare det længere fremme med teknologi og arbejdsform. Det er vigtigt med den type virksomhed hjemme i Danmark, lyder rosen fra David Meyer.Ÿ
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218