23948sdkhjf

Velux kan med innovativ produktionslinje beholde produktion af låsemekanismer hjemme

| Af Henrik Fougt | Tip redaktionen om en historie

Takket være en innovativ og særdeles kosteffektiv produktionslinje kan vinduesproducenten Velux A/S beholde produktionen af låsemekanismer i Danmark. ProInvent A/S har skabt en linje i tæt samarbejde med Velux, hvor produktivitet, ergonomi og effektivitet går op i en højere enhed.

Opgaven lød på at konstruere en produktionslinje med særdeles høj produktivitet. Samtidig skulle betjeningen være ergonomisk og sikker for operatører samt serviceteknikervenlig.

Blandt flere mulige maskinbyggere valgte Velux at give opgaven til nordsjællandske ProInvent:

- Vores prioriteter i nævnte rækkefølge var kvalitet, levering til tiden og omkostninger. Vi ønskede at få ny teknologi, og vi ønskede fuldautomatisk produktion. Kunne den opgave løses, ville det være med til at sikre, at vi kunne beholde produktionen af låsemekanismer hjemme i Danmark, siger koncerndirektør David Meyer fra Velux.

Flere maskinbyggere var i spil, men i sidste ende valgte vinduesproducenten en maskinbygger fra nærområdet:

- ProInvent har nogle meget stærke koncepter, leverer kompromisløs kvalitet, og de forstår vores behov for at få en enkel og sikker løsning. Enkeltheden er vigtig, for det er nødvendigt med en driftsikker løsning med meget høj oppetid. Vi arbejder syv dage om ugen i toholdsskift og skal kunne gå på 24/7 om nødvendigt, forklarer David Meyer.

Effektiv maskinbygning

Hos ProInvent blev Peter Ahlberg projektchef på opgaven, med ansvar for kundekontakt og økonomi.

Gorm Lundén blev projektleder på opgaven, med ansvar for planlægning, løsninger og opfølgning. De to skulle sammen med virksomhedens tekniske eksperter og dygtige håndværkere holde en stram tidsplan og sikre den nødvendige innovation. Med sig i bagagen havde de ProInvents unikke filosofi om at se maskinen som en helhed, og konstruere og producere maskinen som sektioner, som de havde gode erfaringer med fra andre projekter. Dertil kom en velafprøvet styringsplatform, baseret på PackML modellen, der eksempelvis indeholder Rockwells integrerede PLC/HMI og en række andre delkoncepter, som er med til at gøre udviklingstiden og produktionstiden kortere.

- Her har vi stor glæde af vores partnerskab med Rockwell Automation, der i 2009 resulterede i, at vi som de første i Danmark blev certificeret som OEM partner.

- Populært sagt har vi et supermarked af automatiksystemer, programdele, maskinbyggersektioner og komponenter, som vi kan plukke ned fra hylden og sammensætte til en løsning. Vi skal dermed ikke starte helt forfra, men kan genanvende løsninger, vi allerede kender og ved kan arbejde fornuftigt sammen. På den måde er det lykkedes at øge vores produktivitet med 30 % både i maskinkonstruktionsgruppen og i styringsgruppen selvom vi udelukkende udvikler unikke maskiner, siger Leif Dalum, som er direktør i ProInvent, der har skabt den effektive arbejdsform.

Sektionsopdelt produktionslinje

Produktionslinjens hovedformål er at samle en række metalkomponenter til en færdig låsemekanisme. Emnet er en central del af et Veluxvindue og en af de dele, der er automatiserbare. Gorm Lundén beretter:

- Maskinen består af 9 arbejdsstationer og afsluttes med en palleteringscelle.

Hver enkelt station er skabt som en sektion ud fra en grundsektion, der bliver genbrugt og videreudviklet i de andre sektioner. Den enkelte sektion er blevet testet separat inden samling med de øvrige, og det har været med til at gøre processen både hurtige og billigere. Ud over de mekaniske bevægelser og styring har det været vigtigt at teste sektionens stabilitet.

- Ved at arbejde med hver enkelt sektion for sig har vi kunnet forkorte design- og engineeringsperioderne samt den endelige montageperiode. Nogle af sektionerne har avanceret funktionalitet, som det har krævet mere udvikling at få til at lykkes med end andre. Når de er udviklet hver for sig, er der ingen sektioner, der har ageret flaskehals, og således har hele projektplanen kunnet overholdes, understreger Gorm Lundén.

Sikkerhed og ergonomi

J&M fik lov til at besigtige linjen, og det stod hurtigt klart, at der var tænkt mange tanker på de mennesker, der skal arbejde med linjen, og dette kunne Peter Ahlberg bekræfte:

- Når operatøren skal ind i linjen, er der sikret fornuftig plads til at komme rundt og en god arbejdshøjde på de bevægelige dele. Der er placeret en lang række stop, der kan nås fra hver enkelt arbejdsstation. Vi har desuden valgt at sætte markedets største styringsskærm på: 19 tommer på en arm monteret på en ca. 28 meter lang skinne over maskinen, således at den kan køres hen til en hvilken som helst arbejdsstation. Men tænkearbejdet stoppede ikke der, for selve arbejdsgangen rundt om maskinlinjen er tænkt ind, så medarbejderne opnår den maksimale sikkerhed:

- Linjen er fremstillet sådan, at fødningen med delemner foregår med en lille vogn på en sådan måde at truckkørsel holdes væk fra området, hvor operatøren befinder sig. Der er tænkt i overblik, således at operatøren - og produktionschefen - kan overskue hele linjen. Alle de menneskelige funktioner er tænkt ind, fordi de er med til at øge produktiviteten, siger Peter Ahlberg.

Stolthed og tilfredshed

I skrivende stund er montagelinjen netop taget i brug hos Velux i Thyregod. Projektet blev funktionstestet og godkendt efter den aftalte tidsplan, og stoltheden hos ProInvents ingeniører over at have løst en sjov opgave til tiden, matches af begejstringen hos Velux:

- Projektet er forløbet lige efter planen. Vi kan producere det antal låsebeslag om ugen som aftalt. Samarbejdet med ProInvent har været forbilledligt. Vi har erkendt, at selv om vi er en stor virksomhed og i princippet kunne bygge sådan en linje selv, så er ProInvent simpelthen bare det længere fremme med teknologi og arbejdsform. Det er vigtigt med den type virksomhed hjemme i Danmark, lyder rosen fra David Meyer.Ÿ
Hold dig opdateret med Jern & Maskinindustrien
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Sådan blev Danmark verdensmester i skibsautomation

Plus

Oliekrise blev begyndelsen på æra med maritimt genbrug

PJ Diesel blev stiftet i 1978, da indkøbschef fik lys idé til cirkulær forretningsmodel

Plus

Sådan slap de maritime underleverandører fri af værfternes skygge

Plus

Mærkværdigt tilfælde fik Hans Jensen ind i skibsbranchen

Hans Jensen Lubricators blev egentlig stiftet som leverandør af vandingsanlæg til gartnerier, men en henvendelse fra B&W fik fabrikanten på andre tanker. I dag er den danske virksomhed kendt over hele verden for sine cylindersmøresystemer

Plus

Fremsynet iværksætter med skibsmaling dinglende fra cykelstyret

Hempel beskæftiger i dag flere end 6.500 medarbejdere over hele verden og stod blandt andet bag udviklingen af Mærsks ikoniske, blå farve. Det hele begyndte med J.C. Hempel på kajen i København

Nyhedsbrev

19.539 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Dansk Verdensklasse
Vestjyder konkurrerer på masseproduktion

Online Avis Arkiv
Plus

Gang i vaskerobotterne: Succes-virksomhed bygger kæmpe fabrik i Thy

Wash Power ønsker at udvide - men det kan ikke ske på matriklen i Bedsted sydvest for Thisted. Nu har virksomheden købt to store grunde et andet sted - med udsigt over fjorden

Plus

Legendariske B&W: Dengang en fabrik midt i København forsynede hele verden med skibsmotorer

Sommerferie på Metal Supply og Jern & Maskinindustrien

Plus

Bæredygtig IDAG
Danfoss satser stærkt på elektrisk bevægelse

Plus

Dansk maritim virksomhed vil have succes i Afrika

Offshore omkring Vestafrika får nyt motorservice-alternativ til Grand Canaria

Plus

Dansk Verdensklasse
"Vi er kundernes hemmelighed"

Plus

Så skete det endelig: 'Ellen' er leveret

Præcis 3D-printer speeder processen op

Dacapo Stainless henter brancheprofil til direktionen

Plus

Fugt var skyld i 'Ellen's thruster-problemer

Tre på stribe: SMV'erne vokser igen på omsætning og overskud

Bioanlægsekspert er gået konkurs

28-årig har tre industriuddannelser i tasken

Bæredygtig IDAG
Værft skal bygge vinddrevet bilskib

Neoline, der står bag et bilskib med sejl til Renault, har takket ja til tilbud om konstruktion fra fransk værft

Regnskab
Rejste sig af ruinerne: Nu har Brüel Systems kedeligt underskud

Planetgear sikrer fri skibspassage ved ny bro

Plus

Danfoss udvider produktion af finske elektromotorer til Nordborg

Asiens storbyer efterspørger el-drift til vandvejene fra Danfoss Editron i kampen mod smog. Danfoss kom for alvor ind i maritim el-drift med opkøb i Finland af Visedo og Axco-Motors

Brammer i nyt gear-samarbejde

Antallet af konkurser har været stigende i 2019

Bæredygtig IDAG
Letvægt er en nøgle til bæredygtighed

Nye tiltag skåner svejserens håndled

Nu måler institut spændinger i metal

Dansk Verdensklasse
Stålgigant: Hænderne væk fra pladerne

Dansk Verdensklasse
Metalindustriens omstillingsparathed ligger i blodet

Dansk Verdensklasse
Danfoss bearbejder i my

Dansk Verdensklasse
Sjølund valser i verdensklasse

Flere danske virksomheder flytter produktionen hjem

Stærk leder er årets business angel

Investorer flokkes om robotfirmaer

Her ruller 94.000 ordrer igennem om året

Se alle Medlemmernes egne nyheder

JW Industri står klar hele sommeren

Invent's Tips og Tricks til Inventor

Overvågning og styring af elektricitet

Grøn og klimavenlig serverkøling

Trelleborg sætter Guinness World Record for den største O-Ring nogensinde

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Prøv Daarbak's sommerspin!

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Nye tiltag for at styrke relationer, innovation og udvikling.

Sommerferien er over os

Invent A/S invitere til Release Party 2020 II

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Eksport til Tyskland -BlechExpo 2019 - Den Danske Fællesstand - nu også kost effektiv netværkstand

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Ny avanceret og innovativ vingeteststand under opførelse - FRECON A/S vinder designopgaven

Mobil aircondition med WIFI og naturligt kølemiddel

ACTEC har batterierne…. Også til robotindustrien

Har du svært ved at håndtere pallerammer?

Invent A/S invitere til Release Party 2020 II

Socomecs stærke produktserie af DC bryder

Hvordan sikrer vi Danmark som life science-nation?

Svensk mosteri tredobler lagerkapaciteten med automatisk løsning

TECHNOFLEX hydraulik testnippel

Gravlund Industrigummi har åbent hele sommeren

Løftegrej, taljer, lastsikring, faldsikring, m.m - over 10.000 produkter on...

Send til en kollega

0.485