23948sdkhjf

CO-Industri markerer 100 år med bogudgivelse

Den 1. juli i år er det 100 år siden, at de tre fagforbund Smedeforbundet, Formerforbundet og Sliberforbundet dannede den organisation, der i dag er CO-industri.
De tre forbund ønskede at samle "alle af arbejdere bestående fagorganisationer indenfor jern- og metalindustrien i Danmark til fælles samarbejde og fælles fremme af deres medlemmers interesser."

Gennem alle årene har opgaven været den samme: At samle industriens ansatte, så de står stærkest muligt i forhold til at få de bedste løn- og arbejdsvilkår.

Dette er sket både gennem det nationale og det internationale arbejde, og CO-industri har gennem alle årene formået at vise det øvrige arbejdsmarked vejen med banebrydende elementer i overenskomsterne som eksempelvis ligelønsnævn, arbejdsmarkedspension, løn under sygdom og barsel samt videre- og efteruddannelse.

- En organisation som CO-industri er et vigtigt redskab for landets industriansatte i forhold til at kunne matche arbejdsgiverne i forbindelse med overenskomstforhandlinger, faglige voldgifter eller samarbejdet ude på virksomhederne. Det var vigtigt for 100 år siden, det er vigtigt i dag, og det vil også være vigtigt i mange år fremover, siger daglig leder i CO-industri Arne Sørensen.

Mens den første overenskomst blev tegnet i 1913 - for sliberne, hvor mindstelønnen blev sat til 36 øre i timen, så forhandler CO-industri i dag overenskomster for faglærte og ufaglærte arbejdere og for tekniske og administrative funktionærer. De to store overenskomster for industriansatte omfatter 240.000 medarbejdere i omkring 6.000 virksomheder.

Ud over overenskomstforhandlinger for industriens ansatte, så fører CO-industri blandt andet faglige sager samt yder rådgivning og service til arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter, medlemmer af samarbejdsudvalg og A/S-bestyrelser.

I anledning af 100-års dagen udgives der en bog om CO-industris historie "De faktiske forhold inden for jernindustrien". Bogen er en sammenhængende fortælling opdelt i årtier helt fra dannelsen af CO-industri i 1912 i en tid, hvor Titanic forliser, Frederik d. 8. dør og efterfølges af Christian d. 10, og verdens første dieseldrevne skib tages i brug.

CO-industris historie fortælles helt frem til den seneste store begivenhed med dannelsen af den nye globale organisation for 50 millioner industriarbejdere i Bella Centret i København den 19. juni.mola
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094