23948sdkhjf

Nyt EU-patent kan blive kostbart for virksomheder

Det kommende fælles EU-patent kan gå hen og blive en tung økonomisk byrde for danske virksomheder, selv om motivet er at gøre det lettere og billigere at patentere. Men billigere patenter betyder flere patenter og samtidig, at de pågældende patenter kommer til at gælde i langt flere lande.
Med de nye regler vil danske virksomheder komme til at agere i et markant større minefelt af rettigheder, når de skal markedsføre nye produkter i EU.

Jesper Mark Wenzel, der er leder af patentafdelingen i Patrade A/S, medgiver, at det bliver nemmere og billigere at få et patent i EU. Men han påpeger, at det jo gælder for alle, således at både amerikanske, asiatiske og europæiske virksomheder vil få udstedt mange flere patenter i EU end hidtil. Hvor man i dag aktivt tilvælger et antal lande, vil man med det nye EU-patent per automatik få patent i 25 EU-lande på én gang. Det kommer til at betyde en markant stigning i antallet af patenter i hvert land. I 2011 blev der udstedt over 45.000 europæiske patenter, hvoraf kun ca. 6000 blev ført ind i Danmark. Med det nye EU-patent ville der have været 45.000 i Danmark - altså næsten 7,5 gange flere.

- Når danske virksomheder fremover skal markedsføre et nyt produkt, vil det således kræve et øget fokus på at få undersøgt, hvilke rettigheder der i forvejen er på det pågældende marked. Den slags undersøgelser koster penge at gennemføre, ligesom de forhindringer man støder på som virksomhed kan gøre det vanskeligt at komme på markedet med et nyt produkt, siger Jesper Mark Wenzel.

Han vurderer, at det kommende EU-patent og det stigende antal patenter vil betyde langt flere konflikter mellem virksomheder og i yderste konsekvens flere krænkelsessager, som skal føres ved en kommende EU-patentdomstol.mola
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078