23948sdkhjf

Opto-elektronisk detektionsprincip patenteret

Et berøringsløst overvågningssystem til brug i medicinal- og fødevareindustrien er nu en realitet. Systemet er udviklet på baggrund af en konkret forespørgsel fra Novo Nordisk A/S, der ønsker monitorering af roterende CIP-rensedyser til brug ved rengøring af produktionstanke i rustfrit stål.

Detektoren bygger på en opto-elektronisk sender/modtager-enhed, der er placeret uden for tanken, der renses. En fokuseret lysstråle sendes via et optisk system gennem den transparente strømmende rensevæske. På den roterende del, er der placeret en reflektor, der i takt med dysens omdrejningshastighed kaster lyspulser tilbage. En fintfølende detektor ved modtageren omsætter det indfaldne lys, til elektriske pulser. Dette konverteres til et industrielt standardsignal, der kan læses af den eksisterende styreenhed til rensningsanlægget. En alarm fremkommer, hvis dysens omdrejningshastighed afviger fra indtastede grænseværdier, således kan proaktiv vedligehold foretages, hvorved havari undgås, og produktionen sikres.

Projektet blevet til efter oplæg fra Peter Holbeck, der har udviklet den roterende dyse i rustfri syrefast stål. Efter indledende undersøgelser er et projektoplæg udarbejdet af Ph.D. Bjarne F. Skipper, ingeniørhøjskolen Aarhus (IHA). Herefter har Jakob K. Nørgaard, i dag Nørgaard Engineering (elektronik, styringer, udvikling), behandlet detektoren som afgangsprojekt (juli 2009) på elektronik-retningen IHA, hvor prototyper er opbygget og afprøvet. Efterfølgende er der arbejdet videre med dysedetektoren med henblik på produktmodning, og salg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128