23948sdkhjf

Fine frække fristelser til sommermaden

Sommervin er en særlig kunst. Skal man vælge det traditionelle vine eller lade sig udfordre. J&M inviterede vinhandlere til at levere bud på begge løsninger, og det kom der en smagning pænt over middel ud af.
Af og til er humøret mest til at prøve at bryde vanerne. Lade sig udfordre og opdage nyt. Sådan havde vi det, da vi udfordrede en række vinhandlere til at give bud på vine, der faldt lidt uden for normen. Disse skulle så stilles op mod et hold vine baseret på den klassiske Cabernet Sauvignon-drue.

Vinene blev smagt blindt og stjernetildelingen er foregået uden skelen til pris, så det er altså en absolut skala, dog med den grundviden at ingen af vinene kostede over 160 kroner flasken.

De klassiske Cabernet Sauvignon-vine blev ledt an af særdeles kompetente bud. Fra Californien kom Sebastiani Sonoma County, der er en flot Cab’ som de siger derovre. Rund og fyldig med god frugt og ren smag. Tåler at blive serveret let afsvalet uden at virke sur. Passer fint til et stykke grillet oksekød. Umiddelbart lignede dette en klar vinder af testen indtil sidste vin blev hældt i glasset. Her var skovbund, trøfler og et stænk våd hund i næsen. Overraskende dybde i smagen. Mørke bær som solbær og brombær, blidt indhyldet i fadlagring og afrundet af en pikant smag af stikkelsbær. Flot struktur og en ligefrem nydelse. Det viste sig at være en italiensk Cabernet fra Le Ragose – et vinhus vi ellers bedst kender fra en altid solid Amarone.

Klassens frække drenge

Blandt rødvinene med atypiske druer eller smagsvarianter, stod flere artige overraskelser frem.

Første bud viste sig at være en portugiser fra Douro. En flot og vel afbalanceret vin til de lidt lettere grillretter som kylling eller pølser. Delikatkrydret og med et uomtvisteligt præg af godt håndværk.

Fra det norditalienske kom en glimrende Barbera. Her var ikke noget af den dominerende fadlagring, som nogle producenter ynder at camouflere en lidt kikset vin med, men derimod den gode rene frugtsmag garneret med nuancer fra svampe og en anelse krydderier. En vin i flot balance og et sikkert hit ved de danske grillmenuer.

Smagningens overlegne vinder havde også et stænk italiener over sig. Druen var nemlig Sangiovese, men oprindelseslandet så langt væk som Australien. God ren frugt med varme noter. Førstehåndsindtrykket var ganske enkelt: Lækker! Smagen er medium fyldig med brombær og peber. Saftig uden at være sød. Fyldig uden at være svulstig. En vin i perfekt balance. Blev smagt på flere gange senere for at sikre, at vinen nu også holdt i glasset. Det gjorde den, og Ceravolo fra Holte Vinlager blev tildelt de maksimale seks stjerner af et enigt panel.

Hvide vildskud

Hvad er en hvid terrassevin. Er den i virkeligheden rød eller rosé. Spørgsmålet hang i luften efter smagningen.

Blandt de stilsikre hvidvine af den stil, alle vil være tjent med at have liggende i køleskabet til, når lejligheden byder sig, var Nugans australske Riesling og en noget tyndere Sauvignon Blanc fra chilenske Errazuriz. Dem går man ikke galt i byen med.

Til den mere eksperimenterende side hørte en rosé fra Mont Ventoux og en rød Lambrusco. Roséen imponerede ikke og en mousserende rødvin med dominerende kirsebær i smagen er nok ikke lige min stil. Af den slags foretrækker jeg så afgjort en ægte Kir Royal.

Men – forkælelse blev der alligevel plads til. Pinot Bianco, San Michele All’Adige 2010 diverterede med en indbydende bouquet af galia melon. Fin ren smag, lys frugt og blomsternoter pakket ind i diskret syre. God vin og til under en hund reelt et rigtig godt køb.

Sidste hvidvin var fra Loire-dalen og af den mere aristokratiske slags. En funklende ren Sancere med den velkendte blomsterduft og fine syre. En anbefalelsesværdig vin til mad som eksempelvis skaldyr eller hønsesalat.

Det er ikke sidste gang vi tester utraditionelle vin kombinationer, for smagningen dokumenterede, at de vinmagere, der tør eksperimentere, ofte har en klar vision med deres vin og derfor ofte vil være i stand til at skabe drikkeværdige resultater. Tilbage sidder jeg med indtrykket af, at det måske nok var lidt dumt at fylde kælderen op med øl inden sommerens komme. Der er så uendeligt mange flere smagsnuancer at komme efter i vinens verden.

Velbekomme og god sommer.Ÿ
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062