23948sdkhjf

Nakamura drejebænk optimerer emne med 30 procent hos Elektro-Isola

Elektro-Isola A/S i Vejle har optimeret et emne med ikke mindre en 30 procent, efter skiftet til en Nakamura Tome Drejebænk leveret af A-V-N Maskin A/S i Odense.
Elektro-Isola i Vejle, der fremstiller emner i egenproducerede kompositmaterialer, har opnået en effektivitetsforbedring på ikke mindre en 30 procent, efter indkøbet af en Nakamura Tome WT-300 drejebænk med to revolvere.

Maskinen producerer mellemringe til kuglelejer i komposit emnerør. Det er fra 18 til 24 huller, der skal bores i hver mellemring, alt afhængig af type, og det er her den store besparelse kommer ind i billedet.

Nu borer vi huller med begge revolvere på en gang. Det betyder, at de mange huller i ringen bliver boret dobbelt så hurtigt. Samtidig holder vi samme spåntryk på begge sider af emnet, da vi borer både oppefra og nedefra på samme tid. Det betyder en mere rolig bearbejdning til gavn for både emne og maskine, siger produktionsleder Geert Krogsgaard.

Det er ikke kun selve bearbejdningen, der giver den store tidsbesparelse, både ladning og emnehåndtering fra emnet er afstukket til det kommer rullende ud af maskinen, og det er et studie værd.

- Maskinen er udstyret med stanglader, og det betyder at maskinen kører bemandingsfrit, hvilket også betyder meget i forhold til at skulle skifte røret manuelt, fastslår Geert Krogsgaard.

Emnehåndteringen ud af maskinen er et specialbygget system, der er påbygget af maskinbyggeren Pehama Productions A/S.

- Det er et godt gennemtænkt system, hvor man udnytter den programmerbare modspindel, som automatisk kører en stang ind i røret, idet afstikningen begynder. Når emnet er afstukket, hænger det løst på stangen. Når stangen er fuld, skubber en nylonklods emnerne ned i en sliske, hvorfra de triller ud af maskinen og ned i en kasse på gulvet, forklarer Geert Krogsgaard.

Stor materialebesparelse

Maskinen er udstyret med et specialudviklet makroprogrammeringssystem, til programmering af de cirka 150 forskellige typer mellemringe, der produceres i maskinen.

- Ringene ligner hinanden meget. Der er forskel på antal huller, højde, bredde og diameter. Derfor har A-V-N udviklet et specielt programmeringssystem, hvor vi blot taster fire oplysninger ind omkring røret. Ud fra oplysningerne danner maskinen så selv program til det nye emne, der skal fremstilles; det er let og effektivt for vores operatører.

Ud over den øgede produktivitet er der også en stor materialebesparelse at hente.

- Ved den gamle produktionsmetode opsavede vi rørerne i mange små stykker, som vi producerede otte emner ud af, inden endestykket blev kasseret. Nu kan vi producere af hele røret og kun smide et endestykke af hver rør ud. Det betyder at vi af en batch på 29 rør før producerede 1600 emner, af samme batch kan vi i dag producere 2115 emner. Det er en materialebesparelse på 32 procent oven i tidsbesparelsen, forklarer Geert Krogsgaard.

Rørene som produceres er imellem Ø90 og Ø124 millimeter. På grund af de forholdvis store rør har det ikke været let at finde en maskine med stor nok gennemboring, uden den fyldte for meget i produktionen. Nakamura drejebænken er dog også ombygget i forhold til standardspecifikationerne.

- Vi har fået Nakamura til at fremstille et spindelrør på Ø125 millimeter for at have den ønskede plads, siger salgschef Karsten Bechmann fra A-V-N Maskin.

- Ligeledes er stangautomaten og patronen speciel fremstillet, for at kunne klare de rette dimensioner.

Hos elektro Isola er man glade for løsningen og det gode samarbejde.

- Det er ingen kunst at automatisere, men det er en kunst at gøre det simpelt, let og brugbart for alle parter. Løsningen har kørt upåklagelig fra dag et af, maskinen stopper faktisk kun når der skal måles et emne i forhold til vores kvalitetsprocedure, siger Geert Krogsgaard, som kun har roser til A-V-N Maskin for samarbejdet.Ÿ

Fakta om Elektro-Isola A/S:

Virksomheden fremstiller ikke ledende kompositmaterialer, i både plader og rør. Kompositmaterialerne produceres på virksomheden fra bunden af og består for det meste af papir, plast og bomuld overtrukket med en hård lak, der binder lagene sammen.

Virksomheden er beliggende i Vejle og beskæftiger cirka 145 medarbejdere. Stort set alt virksomhedens produktion eksporteres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094