23948sdkhjf

Her betyder den gode håndværker alt

Hos os løser vi hver dag specialopgaver i pladebearbejdning, fortæller Direktør Terry Jensen, Sorø Maskinindustri A/S til J&M. Det princip har skaffet firmaet sorte tal på bundlinjen i 20 ud af 21 år, - og for tiden også fulde ordrebøger.
I disse brydningsår hvor industrier overalt i Vesten hver dag bliver udfordret på livet af vækstlandene i Fjernøsten - og hvor blandt andet en række tidligere meget veletablerede danske pladebearbejdningsvirksomheder har måttet dreje nøglen om og sende medarbejdere på gaden - er det, et døgnet rundt, brændende spørgsmål hvordan man som dansk virksomhedsleder skal trimme sin virksomhed for dels at sikre fodfæste på det åbne globale marked og dels skabe vækst og dermed arbejdspladser til de mange ledige hænder i Danmark.

Det klares ikke kun ved at investere i moderne bearbejdningsudstyr. Man fristes til at sige, at det at anskaffe moderne produktionsudstyr er et must, men uden sikkerhed for gevinst. For konkurrenten, hvor end han bor, kan gøre præcis det samme.

Her mangler ikke noget

SMI, Sorø Maskinindustri A/S er en, efter danske forhold, middelstor underleverandør med pladebearbejdning som speciale. Det har altid været en tyndpladevirksomhed, ikke mindst på grund af stifterens og hovedaktionærens fortid i den grafiske branche hos Glunz og Jensen på samme adresse. Men siden man her investerede i en 4 kW Trumpf CO2 laserskæremaskine klarer man nu også opgaver i tykkere plade.

Maskinparken i øvrigt, med blandt andet en række moderne Amada CNC kantpresser, 2 Amada Vipros CNC revolverstansere, sakse, pladevalser og svejseudstyr, er fuldt ud dækkende til firmaets stab på for tiden 24 medarbejdere og de mangeartede specialopgaver, som SMI gennem årene er blevet kendt for løse til kundernes tilfredshed, både her i landet, og hos store kunder i udlandet.

Kernekompetencen ligger i værkstedet

Det er 21 år siden at Terry Jensen efter nogle år som ansat direktør, startede en tyndpladevirksomhed sammen med to andre industrifolk på adressen her i Sorø. Terry Jensen overtog dog efter nogle få år hele aktiekapitalen og rettede tidligt sin opmærksomhed på især at løse specialopgaver for andre. Serieproduktioner, store styktal, gik han helst uden om fordi priserne på den type job som regel blev presset i bund.

Terry Jensen satsede mere på at bygge specialudstyr efter opgave, eksempelvis til bryggerimaskiner, til industrivaskerier eller, som her i de senere år, også til betalingsanlæg.

Firmaets ordreindgang er i det hele taget domineret af specialopgaver.

Det stiller naturligvis store håndværksmæssige krav og oplæringstid til den medarbejder, der kommer ind som ny mand, og som med tiden kommer til at indgå i en fast gruppe af meget erfarne og fagmæssigt dygtige håndværkere. Den stab der i dag er firmaets kernekompetence.

Men det stiller også store fagmæssige krav til personalet på tegnestuen, hvor man med SolidWorks værktøjer i 3D lægger grunden til det, der senere skal fremstilles i værkstedet og som måske blive til en specialmaskine. Også disse teknikere har en lang læretid bag sig. Kontinuiteten i medarbejderstaben er afgørende i virksomheden.

Terry Jensen siger: - Jeg mener vi valgte den rigtige recept for virksomheden, for vi har i alle 21 år - på nær et enkelt - kunnet afslutte regnskabsåret med sorte tal på bundlinjen. Men det ene år fik os også op af starthullerne.

Et stille generationsskifte

En leder skal træffe beslutninger med overvægt af de rigtige beslutninger, hvis virksomheden skal have succes. Det er et tema, som kommer op under samtalen med direktør Terry Jensen, da vi spørger ham om fremtiden og mulighed for vækst i firmaet.

- Jeg tror på, at en virksomhed som vores ikke må blive for stor. Så mister man overblikket og den nære kontakt med hver enkelt medarbejder om de opgaver, der er i gang. Jeg tror vi har nogenlunde den rigtige størrelse.

- Vores fortsatte succes bygger i høj grad på, at vi altid leverer udstyr af meget høj kvalitet. Vi har fast udgangskontrol på alle leverancer, og vi har blandt andet mulighed for kontrollere og opmåle mange komponenter i 2D på vores canadiske Virtek lasermålemaskine.

- Jeg har som nævnt drevet SMI Sorø Maskinindustri A/S her på adressen i 21 år, og er nu i gang med et stille generationsskifte, idet - og det er da en glæde - at mit ejerskab fremover vil blive delt med en gennem mange år betroet medarbejder samt to døtre og en søn, der alle arbejder her i virksomheden. Og det er både mit ønske og mit håb at de unge med tiden vil bære recepten for denne virksomhed videre.Ÿ
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063