23948sdkhjf

Et kollegium lidt ud over det sædvanlige

Borgmester Jacob Bundsgaard indvier i dag det nye 12-etagers Grundfos Kollegium på havnen i Aarhus. Bygningen har indbygget, teknologisk isenkram for millioner af kroner og registrerer beboernes energiforbrug hvert sjette sekund døgnet rundt.
Det er to år siden Aarhus Maskinmesterskole og Ingeniørhøjskolen stiftede den selvejende institution, der står bag det nye Grundfoss Kollegium.

Det er udsædvanligt, at uddannelsesinstitutioner blander sig i opførelsen af nye ungdomsboliger, men det har været nødvendigt at tænke i nye samarbejdsformer, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard.

- Det er glædeligt, at de to uddannelsesinstitutioner involverer sig i arbejdet med at skaffe boliger til byens unge. I de seneste år har vi oplevet en stor vækst af nye studerende, og den tendens vil vi gerne fastholde. Derfor er vi også nødt til i fællesskab at gøre en aktiv en indsats for at forbedre studieboligmarkedet, mener borgmesteren.

Opført med avanceret indbygget måleteknologi

Grundfos Kollegiet er opkaldt efter den danske industrikoncern, som har indgået en samarbejdsaftale med kollegiets bestyrelse og Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet. Samarbejdet omfatter blandt andet en række forsknings- og udviklingsprojekter, som skal tage udgangspunkt i kollegiet som laboratorium.

Selve bygningen er opført med avanceret, indbygget måleteknologi, der kan registrere beboernes energiforbrug med en frekvens på få sekunder. Kollegiet bliver derfor base for et af Danmarks hidtil mest omfattende måleprogrammer.

- I Aarhus udgør CO2-udledningen fra bygninger og boliger mindst 35 procent af kommunens samlede CO2-udledning. For at nå vores mål om CO2-neutralitet i 2030 er det nødvendigt, at vi får mere viden om, hvordan vi kan reducere denne post i energiregnskabet. Jeg hilser derfor initiativer som dette velkommen, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Bæredygtige beboere

Grundfos vil desuden være vært for et årligt tilbagevendende fagligt og socialt arrangement for kollegiets beboere, der skal være med til at gøre dem mere energibevidste.

- Vi ønsker, at kollegiet skal have en klar grøn profil, og vi vil gerne påvirke beboernes daglige adfærd, så den bliver mere bæredygtig. Vi håber, at vi vil samlet set vil opnå en væsentlig reduktion i energiforbrug, siger Keld Laursen, bestyrelsesformand, Grundfos Kollegiet.

Grundfos Kollegiet er opført i lavenergiklasse 2015. Det betyder, at bygningen har brug for et minimum af energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14