23948sdkhjf

Kabeloptimering reducerer prisen på havvind

Studerende fra Danmarks Tekniske Universitet hjælper Dong Energy til at reducere prisen på havvindenergi med en optimering af kabelsystemerne i havvindmølleparkerne.
Prisen på havvindenergi skal ned. Hos Dong Energy vil man blandt andet reducere prisen via kablerne til havmølleparken.

Kablerne i en havmøllepark transporterer strøm ind til en transformerstation på land, der sender strømmen videre ud til vores stikkontakter. Men hvis kablerne ikke bliver brugt optimalt, har det betydning for tab af strøm undervejs og ikke mindst omkostningerne til prisen på kabler og installation. Efterhånden som parkerne bliver større og dermed bruger mere kabel, bliver det sværere at finde den bedste kabelløsning.

- Vi brugte meget tid på at finde den optimale forbindelse af kabler i vores havmølleparker. Vi spurgte derfor i 2011 professor Thomas Stidsen på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til råds, og han satte os i kontakt med to af deres Elite Master-studerende, Michael Lindahl og Niels-Christian Fink Bagger, fortæller Iván Arana Aristi, Cable Engineer i Dong Energy.

Et matematisk optimeringsproblem
Ifølge de to studerende Michael Lindahl og Niels-Christian Fink Bagger, der nu er ph.d.-studerende på DTU er en anden indgangsvinkel netop en af fordelene ved at samarbejde med studerende.

- Ved at anskue udfordringen som et matematisk optimeringsproblem, fik vi mulighed for at udvikle noget software, der håndterer omkring en milliard ligninger og 50 millioner ubekendte. Det betyder, at Dong Energy nu kan indtaste oplysningerne om havmølleparken i programmet og få det bedste kabellayout muligt for hver af de park layouts, der er i spil, forklarer Michael Lindahl.

Niels-Christian fortsætter:

- Det har sparet rigtig mange timers arbejde. Vi er glade for, at vores arbejde er med til at sænke omkostningerne ved havvindenergi.

Programmet har været i brug siden slutningen af 2013 og er blevet brugt til kabellayoutet for Burbo Bank Extension, Race Bank, Walney Extension, Hornsea og Borkum Riffgrund 2, og det sparer meget manuelt arbejde og er med til at sikre optimale kabellayouts for Dong Energys havvindmølleparker.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114