23948sdkhjf

Dansk dommer i CNC-drejning til World Skills

Når Henrik Nielsen fra Horsens den 6. august sætter sig ind i flyet med kurs mod Sao Paulo i Brasilien, er det for at være dommer til World Skills.
Henrik Nielsen underviser til hverdag industritekniker-lærlinge på Learnmark Tech og har derudover stor erfaring med at være dommer til både regionsmesterskaber, DM i Skills og World Skills.

I Sao Paolo skal Henrik Nielsen udover at være dommer i disciplinen CNC-drejning også være coach for Nikolaj Vadstrup Pedersen, som er den danske deltager i CNC-drejning. Nikolaj Vadstrup Pedersen er i lære som industritekniker ved Grundfos.

- Nikolaj er en sej lærling, som jeg glæder mig til at følge til World Skills. I det hele taget synes jeg, det er fantastisk at følge unge lærlinge, der giver den gas og kan deres fag. Samtidig er det også god inspiration for mig at se, hvordan man arbejder med faget i andre lande, siger Henrik Nielsen.

Inspiration fra andre lande
Han har blandt andet oplevet en markant forskel på for eksempel japanske og danske lærlinge, hvor de japanske lærlinge parerer ordre, mens danske lærlinge ofte kommer med alternative løsningsforslag.

- Det er spændende at se, hvordan unge fra forskellige kulturer gebærder sig i konkurrencerne. Fælles for dem alle er, at de brænder for faget – derfor smider jeg gerne alt, hvad jeg har i hænderne for at være dommer til World Skills, understreger han.

I kraft af sin erfaring fra tidligere verdensmesterskaber i henholdsvis Leipzig og Calgary er Henrik Nielsen udnævnt til Taskmanager for de øvrige dommere. Det vil sige, at han skal lære de mere uerfarne dommere op i de mange regler, der er i forbindelse med konkurrencerne – herunder hvordan man håndterer problemer med software og maskiner.

I disciplinen CNC-drejning er der 26 deltagere og 26 dommere plus et utal af oversættere.

Skrappe krav til deltagerne
Den første uge Henrik Nielsen er i Sao Paulo, skal han blandt andet gøre maskinerne klar til konkurrencen og få styr på de værktøjer, han og Nikolaj Vadstrup Pedersen har sendt med et fragtfly fra Danmark flere uger i forvejen.

Deltagerne i disciplinen CNC-drejning skal til konkurrencen individuelt løse tre forskellige opgaver. Til hver opgave har de fire timer, hvor de både skal planlægge deres arbejdsproces, programmere i det avancerede computerprogram Mastercam og sætte værktøjerne op forud for selve CNC-drejningen.

- Når konkurrencen kører, er der en masse administrativt arbejde. Alle deltagernes opgaver skal bedømmes ud fra et sindrigt pointsystem, hvor vi arbejder med meget smalle tolerancer på både dimensioner og overflader. Det er altså ret skrappe krav, vi stiller til det færdige arbejde, fortæller dommeren.

Fakta
Henrik Nielsen har siden 1987 undervist industriteknikerlærlinge i Horsens og har gennem årene deltaget i mange udviklingsprojekter i både ind- og udland.

Han er uddannet maskinarbejder, som i år 2000 ændrede navn til industritekniker. Årsagen til titel-ændringen var, at ny teknologi havde overtaget en del af de manuelle arbejdsopgaver.

Henrik Nielsen er ansat af Industriens Uddannelser til at være dommer under World Skills.

Den 11.-16. august 2015 afholdes World Skills i Sao Paolo, Brasilien, i en messehal på 400.000 kvadratmeter og med en længde på 4 km fra den ene ende til den anden.

Det danske landshold til World Skills 2015 består af 19 af landets dygtigste unge håndværkere, som skal konkurrere indenfor 18 forskellige fag. I alt deltager omkring 1.200 unge fra hele verden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094