23948sdkhjf

Robotter redder konservesfabrik

Dåser i plast og ny teknik fører til nye arbejdspladser
Robotter gjort fiskekonservesfabrikken Bornholms A/S konkurrencedygtig. På et halvt år er produktiviteten øget med 15 procent, skriver Ingeniøren.

På fabrikken i Nexø bliver der produceret fiskeboller, forskellige slags fiske-paté, røgede muslinger og ikke mindst torskerogn på dåse. I dag kommer fisken fra Chile og Norge, og der bliver eksporteret til 70 lande verden over..

Sådan en produktion kan kun lade sig gøre, fordi nye automatiserede produktionslinjer og robotter har holdt deres indtog og gjort Bornholms A/S konkurrencedygtig på verdensmarkedet. Den samlede investering er på 25 mio. kr., som er brugt på automation og nye robotter, og udover en øget produktivitet på 15 procent har det også givet plads til formentlig fem nyansættelser i år.

Overgangen fra en mandskabstung fødevareproducent til en næsten fuldautomatiseret, moderne producent blev indledt omkring 2012, hvor emballageproducenten RPC Superfos begyndte at levere plastdåser til Bornholms. De skulle erstatte de traditionelle metaldåser med en lille metalnøgle, man skulle dreje et metalbånd af kanten med.

- Første gang i verden
Med de nye dåser blev der indført nye lukke- og svejsemetoder, og samtidig gik man i gang med at kigge på robotter til stabling og pakning. Automationsudstyret er udviklet i samarbejde med et italiensk firma, som har erfaring med lignende processer, men det er første gang i verden, at teknikken bruges til helkonserves i plast, nævner Ingeniøren.

Producenten af de nye plastdåser garanterer, at torskerognen og fiskebollerne kan holde i tre år, selv om de står i 25 graders varme. Men bare for en sikkerheds skyld gemmer Bornholms A/S et eksemplar af alle produkter i mindst fem år:

- Så tager vi dem frem og smager selvfølgelig på dem, før de ryger ud, siger produktionsdirektør Charlie Olsen til Ingeniøren.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234