23948sdkhjf

En hensynsfuld robot

Med en add-on sikkerhedsfunktion kan en robot registrere mennesker i robottens rækkevidde.
Robotter og mennesker tager hensyn til hinanden.

I hvert fald hvis robotten er udstyret med den rette teknologi. En mulighed på den front er MELFA Safe Plus, som er en add-on sikkerhedsfunktion, der via sensorer på robotten registrerer, om der er mennesker tilstede inden for robottens rækkevidde.

Behovet er stigende og helt aktuelt. Robotterne er på vej ind i en lang række danske industrivirksomheder, og robotteknologien er en genvej til at sikre den rentabilitet og effektivitet, der skal sikre danske industris konkurrenceevne over for lavtlønsregionerne. Men hvis robotterne skal arbejde i isolerede og aflukkede celler, kræver de både for meget plads og for store hensyn i mindre produktionsvirksomheder, og så forsvinder en del af den gode idé.

Følsgaard-agentur
Det er Hans Følsgaard A/S-agenturet Mitsubishi, der leverer MELFA-systemet. Mitsubishi er kendt for sine effektive og stærke robotter, men Mitsubishi kan godt se det fornuftige i at skrue ned for styrken, hvis der er menneskelige operatører til stede.

Robotterne i Mitsubishis MELFA F-serie arbejder med fuld hastighed og maksimalt moment, når de passer sig selv, men hvis der er operatører i nærheden, så skruer robotterne ned for hastighed og moment, så robotter og operatører tager behørigt hensyn til hinanden.

Forskellige hastigheder
Selve add-on sikkerhedsfunktionen hedder MELFA Safe Plus. Med denne sikkerhed tilføjet, vil sensorer på robotten hele tiden overvåge nærfeltet og se, om der er mennesker tilstede inden for robottens rækkevidde. Hvis det er tilfældet, skruer robotten automatisk ned til en maksimal hastighed på 250 mm/sekund.

Man kan programmere robotten til to zoner, så hastigheden reduceres i trin afhængigt af, hvor tæt en operatør er på robottens arbejdscelle.

Den reducerede hastighed betyder, at en berøring mellem robot og operatør ikke medfører skader. Den funktion kan så yderligere udbygges med en momentmonitorering i MELFA Safe Plus, hvorved momentet i robottens led holdes under en given grænse. Det vil eliminere ”styrken” i robotten, så den i tilfælde af en berøring af en operatør ikke maser på.

De seks-aksede robotter i F-serien leveres med arbejdsradier fra 504 mm til 1.503 mm og med lastkapaciteter på op til mellem to og 20 kg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11