23948sdkhjf

CAM-software udnyttes for lidt

Stribevis af metalvirksomheder bruger ikke CAM-software optimalt. Softwaren kan gøre en meget større del af arbejdet og frigøre medarbejdere til andre opgaver.
Danske metalvirksomheder kunne få væsentligt mere ud af deres CAM-software. En stor del af bearbejdningsopgaverne kan programmeres så sikkert i CAM-softwaren, at det derefter kun er nødvendigt at trykke på startknappen på CNC-maskinen. Men i dag bruger virksomhederne mange mandetimer til at overvåge, at hver enkelt opgave bliver udført, som den skal.

Det siger Lasse Lapertis, faglærer på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

Han underviser i CAD/CAM-systemer, som han har knap 20 års erfaring med.

- CAM-programmerne er i dag blevet så automatiserede, at de kan udskrive fulde NC-koder til CNC-maskiner, så man “bare” kan starte maskinen.

- Men vi ser stadig en del, der sidder og programmerer på gammeldags måde med NC-koder og er forsigtige med at købe en ekstra CAM-licens. Det er slet ikke nødvendigt, når vi har så gode CAM-programmer, siger han.

Presser maskinerne
På en af erhvervsskolens CNC-maskiner viser han noget af den kode frem, som man i dag stort set ikke behøver at kende noget til. Det kan man lade CAM-programmerne om.

- Hvis man benytter sig af de muligheder, der ligger i CAM-programmerne, så kan man måske presse 10 procent mere ud af maskinerne, og så kan det godt betale sig at investere i bedre software,” siger han.

Lasse Lapertis er oprindeligt uddannet værktøjsmager og arbejdede på AM Værktøj, før han for et år siden blev ansat som faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

- Mange virksomheder skal op i gear, når det handler om at programmere effektivt. De skal begynde at udnytte de ressourcer, der findes i programmerne, siger Lasse Lapertis.

Han ærgrer sig over, at nogle virksomheder vælger at spare på investeringer i CAM-software.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093