23948sdkhjf

Stærkt stål presses varmt

Højstyrkestål anvendes, hvor der skal spares vægt, men formgivningen er en udfordring.
Højstyrkestål anvendes i stigende omfang, hvor der skal spares vægt. Det gælder biler, tog og fly. Men jo højere styrke, des mindre er evnen til formgivning ved plastisk deformation. Gestamp i Spanien har fundet løsningen for komplicerede emner. Stålet presses varmt.

Stål kan belastes inden for det elastiske område. Ved yderligere belastning bliver stål plastisk og kan deformeres varigt. Grænsen kaldes flydespænding og måles i N/mm2. I dag bruges ofte enheden MPa, hvilket er det samme som N/mm2. Konstruktionsstål har typisk flydespænding på 185-350 MPa. Svenske SSAB leverer højstyrkestål med flydespænding på 600-1300 MPa.

Gestamp har udviklet en proces til formgivning af komplicerede emner i højstyrkestål ved varmpresning. Højstyrkestål mister ifølge Jochen Rink, fabrikschef i Ludwigsfelde, ikke sin styrke ved opvarmning. Styrken ligger i legering og ikke i hærdning.

Gestamp blev stiftet i 1997 som underleverandør af pressede stålemner til bilindustrien. Virksomheden har udviklet sig til en innovativ leverandør til den globale bilindustri med over 30.000 beskæftigede og med fabrikker i tyve lande samt udviklingscentre i fem.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218