23948sdkhjf

Industrien tørster efter ingeniører

Over hele landet er der flaskehalse på ingeniørernes arbejdsmarked. Knaphed på elektro- og itingeniører mange steder.
Den massive mangel på naturvidenskabelig og teknisk hjernekraft

De er en mangelvare

Bornholm:
Bygningsingeniør
Elektroingeniør
Energiingeniør
It-ingeniør
Maskiningeniør
Miljøingeniør

Hovedstaden:
Bygningsingeniør
Elektroingeniør
Energiingeniør
It-ingeniør
Maskiningeniør
Miljøingeniør

Sjælland:
Bygningsingeniør
Maskiningeniør

Fyn:
Bygningsingeniør
Energiingeniør
Maskiningeniør

Sydjylland:
Elektroingeniør
It-ingeniør
Maskiningeniør
Miljøingeniør
Produktionsingeniør

Østjylland:
Maskiningeniør

Vestjylland:
Bygningsingeniør
It-ingeniør
Maskiningeniør

Nordjylland:
- (ingen)
dokumenteres af tallene for andet halvår 2015 på Arbejdsmarkedsbalancen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR. De opdeler landet i otte beskæftigelsesregioner, og en gennemgang viser, at der er mangel på ingeniører i syv ud af otte regioner. Nordjylland er den eneste region, der ikke melder om mangel på ingeniører.

Bygnings- og maskiningeniører er efterspurgte i stort set samtlige regioner. Men også elektro-, it- og miljøingeniører er der knaphed på mange steder. Ser man nærmere på de enkelte regioner, ser flaskehalsproblemerne ud til at være størst i Sydjylland, i hovedstadsområdet og på Bornholm. Her beretter erhvervslivet om mangel på stort set alle ingeniørretninger.

Situationen er god for den enkelte, men skidt for samfundet, mener Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA:

- Selvom ingeniørerne kan gå ud og sælge sig selv dyrt, så er det dårligt nyt for dansk erhvervsliv, at vi mangler så mange ingeniører. I værste fald kan det betyde, at virksomheder må takke nej til nye ordrer og skrinlægge udvidelsesplaner herhjemme. Skrækscenariet er, at manglen på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt fører til outsourcing af arbejdspladser og dermed tabt velstand, siger han.

Morten Thiessen opfordrer virksomhederne til at se i retning af de nyuddannede – dimittenderne – og seniorerne, når de skal finde nye videnarbejdere. For særligt dimittenderne fylder i ledighedsstatistikkerne.

- I en tid hvor der er rift om ingeniørernes kompetencer, virker det paradoksalt, at der står en gruppe unge, sultne ingeniører med den allernyeste viden udenfor arbejdsmarkedet. Selvom det tager noget tid, før man får fuldt udbytte af deres færdigheder, så ved vi, at ingeniørmanglen også vil plage os om tre, fem og 10 år, og der er ikke udsigt til, at virksomhederne lige pludselig kan hente 100 procents-kandidaten ind for en slik. Vi har ikke råd til at lade en stor gruppe videnarbejdere stå udenfor arbejdsmarkedet, siger Morten Thiessen.

Arbejdsmarkedsbalancen bygger på statistik om blandt andet ledighed, beskæftigelse og jobomsætning samt surveys med svar fra cirka 14.000 virksomheder fra alle hjørner af landet.

Artiklen er en del af temaet Arbejdskraft.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079