23948sdkhjf

Robot-potentialet findes hos overfladebehandlere

Overfladebehandlere vil gerne automatisere - men fleksibilitet og små serier gør vejen til robotter lidt svær.
Der er stribevis og stabler af ensartede emner, der skal gennem processen, og de ankommer til virksomheden på samme måde hver gang.

Der burde være potentiale for at sætte håndteringsrobotter på produktionen hos både NOF i Egtved og Chem-Tec i Uldum ved Vejle, men de er der ikke endnu. Det er stadig hænder af kød og blod, der lægger emner i tromler, sætter dem på stativer, tager emner af og ud igen og pakker ned.

For det er ikke udpræget enkelt at få den del af flowet automatiseret. Det kræver ny produktionsindretning, fixturer og opstillinger, og ved små serier er det ikke rentabelt.

- Vi kan sagtens have flere belægninger på et enkelt emne, som måske både får kemisk nikkel, kobber og sølv på forskellige dele, og det er den ene udfordring i forhold til robotter. Derudover er levetiden af de enkelte større produktserier langt fra så lang som tidligere, hvor vi kørte de samme emner i årevis. Der betyder, vi skal være endnu mere fleksible, og jeg har ikke rigtigt set den robotløsning, der kan løfte den her opgave, siger Bo Hvid Rasmussen, direktør for Chem-Tec.

Han peger samtidig på, at en robot koster mere end selve robotcellen eller robotarmen.

- Det er jo alt det uden om robotten, der koster, slår direktøren fast.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.08