23948sdkhjf

Alternativet rider på automationsbølgen

At automatisering vil få 800.000 job til at forsvinde på 20 år, giver politikere i Alternativ blod på tanden. Så sænker vi arbejdsugen til 30 timer, lyder opfordringen.
Når arbejdsmarkedet automatiseres, så kan mennesker arbejde mindre.

Det er budskabet fra Alternativet, der reagerer på en undersøgelse fra HK og Kraka viser, at 800.000 af de nuværende job på arbejdsmarkedet vil være væk eller forandret om 20 år.

”Det her sætter unægtelig tingene lidt i perspektiv. 800.000 jobs vil forsvinde til øget automatisering på 20 år. Det vil betyde en mindre omvæltning af arbejdsmarkedet, og det er nøjagtigt derfor, vi ønsker en bedre fordeling af arbejdet gennem en 30 timers arbejdsuge,” siger arbejdsmarkedsordfører hos Alternativet Josephine Fock.

800.000 job svarer til ca. 28 pct. af de danske jobs.

Ifølge analysen er det især industriarbejdere og kontorfolk, som kan indstille sig på, at de skal finde noget andet at lave, mens for eksempel ledere, psykologer og sygeplejersker kan ånde lettet op. Den hastige udvikling får ifølge Ugebrevet A4 fagforeningerne til at kalde på mere uddannelse, men det er slet ikke det rigtige greb, forklarer Josephine Fock.

”Vi taler om en så hurtig og markant robotovertagelse, at vi ikke kan følge med ved blot at efteruddanne. Og hvem siger desuden, at nok vil være robotingeniører og psykologer? I mine øjne bliver det mere og mere oplagt, at vi straks begynder en gradvis indfasning af en 30 timers arbejdsuge,” siger Josephine Fock.

Hun uddyber.

”Ved blot at sænke arbejdstiden med 30 minutter om året vil det skabe 12.000 jobs, og så er der markant historisk belæg for, at det her sagtens kan lade sig gøre. I 1966 var arbejdsugen på 44 timer, mens den i dag er på 37 timer, og vi er da kun blevet økonomisk rigere i den periode,” siger Josephine Fock.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094