23948sdkhjf

Krav: Spåntagning med my’s tolerance

På værktøjsværkstedet hos GN Resound i Ballerup arbejder man i små, bitte størrelser og tolerancer ned til nogle få my, også kaldet mikrometre.
Her er kun en svag summen fra maskinerne, og værktøjsmagerne arbejder i rent hverdagstøj, modsat de fleste maskinværksteder.

Værktøjsmagerne sidder mest ved computere og programmerer. Maskinerne har robotter, der føder dem, og de vigtigste maskiner kører i 24 timers drift.
Værkstedet er vigtigt for GN Resound. Det ligger midt inde i GN Resounds hovedkvarter i Ballerup og er organisatorisk under udviklingsafdelingen.

De udvikler og fremstiller komplekse sprøjtestøbeforme, altså de værktøjer, som er afgørende for, hvordan virksomhedens høreapparater kommer til at se ud. Formene danner meget fine små plastdele med små udskæringer, snaplåse og andre detaljer.

Den næste model
Værkstedschef Kenneth Vilhelmsen og hans værktøjsmagere er lige nu ved at udvikle forme til GN Resounds næste høreapparatmodel, som endnu kun har et kodenavn.
Til fremstillingen bruger de en række specialmaskiner. Her er nogle af verdens mindste bearbejdningsmaskiner med værktøjer ned til 0,1 millimeter i diameter og trådskærere, der arbejder med tråde ned til 0,03 millimeter. Trådgnisterne er det mest nøjagtige værktøj, som værkstedschef Kenneth Vilhelmsen råder over.

- Vi er nede på at kunne tage en my med trådgnisterne, siger Kenneth Vilhelmsen.

Og det er ikke bare pjat. Det er oftest nødvendigt at kunne bearbejde helt ned til my-størrelse.

Tre sænkgnistere
Værkstedet har også tre Makino sænkgnistere, der alle tre kan køre i 24 timers drift med robotladning af elektroder og emner.

På de værktøjer, hvor der indgår en bevægelig kerne, som går igennem en form, arbejdes der med ekstremt små tolerancer.

- Vi er nede på en frigang på to my. Allerede hvis vi får en frigang på tre my, så kan vi se, at der lettere dannes finner på produkterne, fordi der sprøjtestøbes under meget højt tryk. Hvis vi derimod kommer ned på én my, så kan vi mærke, at det bliver svært at skubbe kerner og indsatse igennem, siger Kenneth Vilhelmsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.737