23948sdkhjf

Massiv vækst i den nordjyske maritime sektor

Der er både jobs og penge i den nordjyske maritime sektor, som har oplevet massiv vækst og fremgang de seneste fem år. Det viser en analyse af de blå erhverv, som BusinessAalborg har lavet.
Analysen indeholder tal for hele Nordjylland og belyser blandt andet beskæftigelsen, placeringen af de maritime nordjyske virksomheder og udviklingen i virksomhedernes omsætning og bruttofortjeneste.

Aalborg er den kommune i Nordjylland, hvor flest arbejder inden for de blå erhverv. Der er i alt 3.880 blå ansatte i Aalborg svarende til 45 procent af landsdelens blå jobs. Siden 2009 har Aalborg set en markant vækst i antallet af blå jobs, nemlig på 15 procent. Væksten ligger især hos virksomheder, der arbejder med såkaldt ”yderligere maritimt udstyr”, hvilket blandt andet dækker over fremstilling af dampkedler, metalkonstruktioner, vindmøller og dele hertil.

Regionens næststørste arbejdsgiver på det maritime område er Frederikshavn, som er hjem for 23 procent af de blå nordjyske jobs. Generelt markerer de nordjyske virksomheder sig særligt inden for grønne løsninger til skibsfart, reparationsværfter, transport og logistik.

Væksten kan dog også tilskrives de nordjyske havne, som har formået at øge godsmængden med 22 procent over de seneste 15 år, mens den gennemsnitligt er faldet med 5 procent i resten af landets store havne. Aalborg Havn og Aalborg Portland Havn havde i 2014 en samlet godsmængde på 4,6 mio. tons svarende til 51 procent af den samlede godsmængde i de nordjyske havne.

Der er ikke kun beskæftigelsesmæssig, men også økonomisk vækst at spore hos de maritime virksomheder i Aalborg. 58 procent har haft vækst i årets resultat før skat de seneste tre år.

Forskel på den maritime sektor i Frederikshavn og Aalborg
Det er naturligt at give havnene en stor del af æren for den nordjyske styrkeposition på det maritime område, men erhvervschef i Aalborg Kommune Tonny Skovsted Thorup, påpeger, at uddannelsesinstitutionerne også har spillet en stor rolle i forhold til at udvikle de blå erhverv i Nordjylland:

- Vi kan blandt andet se, at de maritime virksomheder, der ligger i Aalborg for en stor dels vedkommende udspringer af forskning og uddannelser på Aalborg Universitet, som har arbejdet strategisk og målrettet gennem en årrække med at bidrage til udviklingen af det blå Danmark. Nogle udspringer af vores historiske tradition inden for kedler såsom Aalborg Engineering, mens andre er mere it-baserede såsom Logimatic. Ligeledes gælder det for eksempel i Frederikshavn, at mange virksomheder har glæde af de uddannelser, som Martec udbyder og lægger sig op af de kompetencer. Samlet set er der tale om en alsidig og stærk branche.

Produktudvikling og nye markeder
En af de virksomheder, der har mærket udviklingen i den maritime sektor, er Wärtsilä Svanehøj i Svenstrup syd for Aalborg. Det fortæller direktør Henrik Sørensen:

- Da krisen ramte, gik vi fra at være en succesfuld maritim virksomhed til at have udsigt til et kontraheringsniveau på cirka 10 procent af niveauet før finanskrisen, og vi skar meget ned på både omkostninger og mandskab. Derfor valgte vi at investere en del af de penge, vi havde tjent før krisen, i produktudvikling og udviklede et helt nyt produktprogram til et helt nyt marked, nemlig offshore. Derefter ansatte vi folk med erfaring fra det område, og det lykkedes med stor succes at få foden indenfor. Det betød, at da vores tidligere fokusområde, nemlig det maritime, igen begyndte at boome for to-tre år siden, havde vi stadig en virksomhed i en størrelse til at kunne komme ind på det område igen. I dag er vi blandt verdens førende virksomheder inden for udstyr til gastankskibe, og i forhold til under finanskrisen har vi fordoblet antallet af medarbejdere.

På grund af det store antal maritime virksomheder i Aalborg Kommune efterspørger Henrik Sørensen et klyngesamarbejde, hvor der kan deles viden og erfaring. Målet med at etablere en klynge vil for Wärtsilä Svanehøj i høj grad også være – i samarbejde med blandt andet BusinessAalborg, Aalborg Havn, Aalborg Universitet og Marcod i Frederikshavn - bedre at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, særligt specialiserede ingeniører og maskinmestre.

I forlængelse af analysen, som offentliggøres onsdag, forbereder BusinessAalborg og Aalborg Havn sig derfor på at introducere et netværk for maritime virksomheder i kommunen. Det sker som en direkte konsekvens af væksten på området, som skønnes væsentligt for Aalborgs erhvervsmæssige udvikling fremover.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11