23948sdkhjf

Overvågning sikrer præcision

Hjernø Værktøjsfabrik overvåger sine skærende værktøjer fra flere vinkler. Overvågningen er en nødvendighed for at sikre den rette præcision.
Hjernø Værktøjsfabrik producerer præcisionsforme til sprøjtestøbeopgaver. Det er opgaver, som kræver en præcision nede i my-størrelsen. Derfor overvåger Hjernø sine skærende værktøjer meget grundigt. Ikke bare en enkelt type opmåling, men flere forskellige typer.

Værktøjsmager Peter Jensen er en dem, der opretholder en høj grad af præcision. Han fremstiller støbeforme til nogle af landets kendte virksomheder.

- Som værktøjsfabrik fremstiller vi kun ét sprøjtestøbeværktøj til en opgave, så præcisionen er afgørende, og den skal sidde der første gang, siger Peter Jensen.

Maskinerne gennemfører automatiske, løbende målinger længdemålinger af skærende værktøjer, og værktøjerne bliver udskiftet, hvis de er slidte eller beskadigede.

- Før tog vi ofte værktøjerne ud for at måle dem op. Det skal vi ikke bruge tid på mere, siger Peter Jensen.

Han tager også jævnligt manuelle målinger af de bearbejdede emner som supplement.

- Jeg sætter ofte et måleur på emnet for at se, om det holder højde, forklarer han.

Målt i mikroskop
I nogle tilfælde bliver det skærende værktøj også målt i mikroskop for at sikre, at det holder målene.

- De fleste af vores maskiner har desuden en løbende måling af belastningen, og hvis der opstår en usædvanlig høj belastning, så stopper maskinen automatisk, fortæller Martin Riedel, produktionschef hos Hjernø Værktøjsfabrik.

Peter Jensen står ved sin Makino V22, der arbejder med 40.000 omdrejninger. Herfra har han udsigt til en lang række specialmaskiner. En af Peter Jensens små finesser er, at han sætter en tuschstreg på et emne for at se, om den bliver taget af under bearbejdningen.

- En tuschstreg er 2-3 my, griner han. Ikke just noget videnskabeligt. Men en ekstra kontrolmetode.

Hjernø Værktøjsfabrik er med 40 medarbejdere en af Skandinaviens største værktøjsfabrikker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083