23948sdkhjf

5.000 virksomheder får digital kvikskranke - og nogen slipper helt

Med en ny digital kvikskranke får 5.000 virksomheder fremover miljøgodkendelse, spildevandstilladelse og VVM-afgørelse på én gang. Og 900 maskinværksteder slipper helt for miljøgodkendelser.
Miljøgodkendelse, spildevandstilladelse og VVM-afgørelse er tre at de afgørelser, som virksomheder ofte må bruge mange måneder på i hver sin instans, før myndighederne giver grønt lys til at sætte gang i eller omlægge produktionen.

Men nu indfører miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen en digital anmeldeordning, så Danmarks 5.000 mindre miljøbelastende virksomheder fremover får ordnet de tre afgørelser på én gang.

- I dag skal virksomhederne sende tre forskellige ansøgninger af sted med posten og modtager tre forskellige breve med afgørelser fra den samme myndighed. Det lugter langt væk af unødvendigt bureaukrati, og det gavner ingen. Nu opretter vi en digital kvikskranke, så virksomhederne hurtigere og nemmere kan få de nødvendige tilladelser – uden at det går ud over miljøet, siger Eva Kjer Hansen.

Maskinværksteder slipper for miljøgodkendelse
For 900 maskinværksteder bliver det endnu nemmere.

En ny branchebekendtgørelse betyder nemlig, at maskinværkstederne som samlet branche helt slipper for miljøgodkendelser fremover og alene skal leve op til en række standard miljøkrav for branchen.

- Virksomhederne kan fremover med samme miljøbeskyttelse langt hurtigere tilpasse produktionen, hvis der for eksempel åbner sig et nyt marked. Det er med til at skabe vækst og arbejdspladser, og betyder også, at virksomhederne hurtigere indfører ny, effektiv teknologi til gavn for miljøet. Næste skridt bliver at se på, om andre brancher også helt kan slippe for en miljøgodkendelse, siger Eva Kjer Hansen.

Vil øge eksporten
Det glæder Dansk Agroindustri, der er brancheforening for virksomheder, som producerer udstyr og maskiner til landbrug- og fødevareerhvervet.

- For vores medlemmer er det afgørende, at de hurtigt kan omstille sig til forskellige markeder, fordi de primært lever af eksport. Vi har en ambition om at øge eksporten af de gode, danske løsninger inden for agroindustrien til resten af verden. Derfor er vi glade for, at miljø- og fødevareministeren med den nye bekendtgørelse vil sikre branchen hurtigere sagsbehandlingstid og administrative lettelser, siger Allan Pedersen, direktør for Dansk Agroindustri.

For at gøre de nye løsninger mulige ændrer ministeren i alt seks forskellige bekendtgørelser og laver en ny. De træder i kraft 1. januar, hvor også den nye digitale platform til at søge om tilladelserne bliver tilgængelig for virksomhederne.

Sådan fungerer den digitale kvikskranke
Når virksomheder vil sætte gang i eller omlægge produktionen, kræver det ofte både miljøgodkendelse, spildevandstilladelse og VVM-screeningsafgørelse.

I dag skal virksomhederne sende tre forskellige ansøgninger af sted med posten og modtager tre forskellige breve med afgørelser fra den samme myndighed. Det tager ofte mange måneder at få grønt lys fra myndighederne.

Det hele på en gang
Nu etableres en digital platform, hvor virksomhederne guides igennem ansøgningen, der er tilpasset, så de kun svarer på det, der er relevant for dem.

Myndigheden modtager det hele på én gang, og giver de tre afgørelser samtidigt.
For at skabe den nye platform var det nødvendigt at ændre i seks forskellige bekendtgørelser: godkendelsesbekendtgørelsen, tilsynsbekendtgørelsen, VVM-bekendtgørelsen, spildevandsbekendtgørelsen, brugerbetalingsbekendtgørelsen og standardvilkårsbekendtgørelsen.

De ændrede bekendtgørelser træder i kraft den 1. januar, hvor den nye digitale platform også bliver tilgængelig.

Sådan fungerer det: Standardkrav for maskinværksteder
Maskinværksteder skal i dag indhente en miljøgodkendelse, før de kan igangsætte, ændre eller udvide deres produktion.

Som forudsætning for en miljøgodkendelse kræver myndighederne, at den enkelte virksomhed dokumenterer, hvordan netop deres produktion påvirker miljøet, for eksempel i forhold til forurening af luft og grundvand.

Med en branchebekendtgørelse skal en virksomhed i stedet leve op til en række standardkrav, der gælder for hele branchen. Så kan virksomheden nøjes med at fortælle kommunen, at virksomhedens planer om at igangsætte, omlægge eller udvide produktionen lever op til miljøkravene – så har virksomheden grønt lys til at gøre det efter 28 dage, medmindre kommunen har indsigelser.

Kommunernes sagsbehandlingstid for miljøgodkendelser for den type virksomheder, som maskinværksteder hører under (såkaldte bilag 2-virksomheder), var i 2012 i gennemsnit 210 dage eller cirka syv måneder.

Miljøbeskyttelsesniveauet er det samme ved branchebekendtgørelsen som ved miljøgodkendelser. Kommunen tjekker ved tilsyn, at virksomheden lever op til reglerne.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11