23948sdkhjf

Olien bankes ud af vandet

Tommy Byskovs olieskimmer er alternativ til klassisk separering af olie i bundtanke.
Den traditionelle metode til at rense spildevand på olieboreplatforme er at lade det sorte vand blive opsamlet i bundtanke, hvorefter olie, mudder og emulsioner helt af sig selv stiger til overfladen. I enden af denne proces, som kan have flere forskellige trin, er det muligt at hælde det rensede vand ud i havet igen, mens olieresterne transporteres til destruktion.

LÆS OGSÅ: Georg Gearløs klar med nyt patent

Der findes desuden forskellige andre løsninger på markedet, såsom at bruge centrifuger, gasinjektion med mere, men opfinderen Tommy Byskov mener, de nuværende løsninger er utilstrækkelige.

Banker olien ud
Tommy Byskov forklarer, at problemet ved den traditionelle metode er langsommeligheden, og at det sorte vand kommer til at fylde rigtigt meget i lang tid, før henholdsvis olierester og vand kan fjernes fra platformen.

I værste fald må man stoppe produktionen, fordi man ikke har plads til alt spildevandet ombord, forklarer han.

I dag – mere end 15 år efter, at han begyndte at udvikle teknologien – er Tommy Byskovs olieskimmer klar til at få sit kommercielle gennembrud. Opfindelsens store konkurrencefordel er, at den i modsætning til det, der ellers er på markedet, kan rense olieforurenet vand i et hidtil uset tempo.

Faktisk kan den rense 7.000 liter sort vand på et enkelt minut.

Teknologien går forenklet forklaret ud på, at olievandet ledes ind i et rør under meget højt tryk, hvorved olien og vandet separeres, så vandet ryger i en tank og olien i en anden.

- Olien bliver banket ud af vandet, siger Tommy Byskov.

Ifølge opfinderen selv har denne olieskimmer-teknologi siden 2007 fungeret upåklageligt og med stor succes på en af olieselskabet Totals olieplatforme i Brunei.

Venter på EU-patent
Byskov indgav allerede patentansøgning på olieskimmeren i 2007, og i 2014 fik han patent på opfindelsen i USA. Han venter dog stadig på ottende år på et positivt svar på sin ansøgning til EU.

Efter patenttildelingen fra USA har Byskov indgået et samarbejde med den frederikshavnske virksomhed Victor i forbindelse med markedsføring og produktion af olieskimmeren.

Victor kan ifølge Tommy Byskov bygge disse olieskimmere både på Dansk Svejse Teknik i Esbjerg og ved hovedsædet i Frederikshavn.

- Victor kan bygge tingene efter kundens behov og med hurtig levering, siger han.

Kæmpe potentiale
Byskov ser et kæmpe potentiale i sin opfindelse. Dels fordi reglerne for udslip af olieholdigt materiale stadigt skærpes, og han forventer, at det inden længe går mod indførsel af regler om nuludslip i lande som Norge og Danmark.

- Den har ufattelige muligheder, for uanset hvor der er olie, kan du komme af med den uden at hælde den i kloakken. Den kan rense forurenet vand i alt lige fra en bilvaskemaskine til store offshoreanlæg, eller på autoværksteder, husbåde og miljøskibe, siger Tommy Byskov, som personligt ser et stort økonomisk potentiale i opfindelsen.

- Det har kostet en million indtil nu, og jeg vil gerne have mine penge hjem igen plus arbejdstimerne, men i bedste fald er der et ufatteligt potentiale i det her, siger han, og tilføjer:

- Jeg håber om ikke andet, at det her kommer on the road, før jeg stiller træskoene.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188