23948sdkhjf

Travlhed koster på bundlinjen hos maskinbygger

Varo Specialmaskiner nåede kapacitetsgrænsen i et 2014/15, som både bød på tunge investeringer og millionoverskud for andet år i træk.
- Det har været et fantastisk tilfredsstillende år, men vi har mødt grænsen for, hvad vi kan køre igennem i en periode.

Sådan beskriver adm. direktør og medejer Niels Jensen regnskabsåret 2014/15 hos Varo Specialmaskiner A/S.

I et år, hvor automations- og maskinbygger-koncernen samlede sig i et nyt domicil på Djursland, formåede Varo samtidig at bygge, teste og aflevere en nærmest historisk ordrepukkel. Men det har ikke været let, erkender direktøren.

– Det er dyrt at have for travlt. Det går mere op i overtid. Og det er ikke mine kunder, der betaler – det er mig. Jeg sælger til faste priser, og det sætter sig på indtjeningen, forklarer Niels Jensen om en af årsagerne til, at resultatet før skat blev barberet ned med en tredjedel sidste år (se tabel)..

Investerer globalt for lokal succes
Trods flytterod og høj puls hele året fik Varo ifølge direktør Niels Jensen afleveret alle projekter til kundernes tilfredshed. Og selvom det kostede blod, sved og overtid, er travlheden ikke den primære årsag til, at bundlinjen faldt en smule.

- Når du ser dykket procentuelt, skyldes det især, at vi har fortsat vores investeringer i teknologiudvikling og internationalt salg, som aflejrer sig i personaleomkostninger, siger Niels Jensen.

Investeringerne er en del af en større plan, hvor Varo, via øget globalt salg af af nicheprodukter gennem koncernens datterselskaber, ønsker at sænke omkostningerne per omsætningskrone. Gevinsten skal være med til at sikre moderselskabets forretning, som er at udvikle, bygge og servicere specialmaskiner på hjemmemarkedet og nærmarkederne Nordtyskland, Sverige og Norge.

Datterselskaber performer forskelligt
Et dyk ned i Varos årsrapport viser, at datterselskaberne bidrager forskelligt til udviklingen.

Selskabet Campen Machinery, der specialiserer sig i valsebårende anlæg til fremstilling af tæpper, non-woven tekstiler og airlaid-materiale, øgede bundlinjen med en million til 5,3 mio. kr. Mens også Bjørnkjær Maskinfabrik generede et overskud på 1,2 mio. kr. på inddampningsudstyr og en større ordre.

På den anden side tabte både Varo Pakkesystemer og Varo Proces Equipment, der blandt andet leverer procesanlæg til fødevareindustrien, penge sidste år.

Ifølge Niels Jensen er det især inden for de to tabsgivende selskaber, at man har oprustet med offensive tiltag. Og det skal give pote allerede i år.

- Vi har investeret umådeligt mange penge i teknologiudvikling og globalt salg over de sidste 5-8 år. Når vi kalder det et turn-around, er det fordi, vi nu forventer at høste frugten af tiltagene, siger direktøren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094