23948sdkhjf

Samson Agro øjner muligheder trods eksportfald til Rusland

Rusland investerer livligt i maskiner til at øge sin fødevareproduktion. Så trods drastisk fald i dansk eksport, har viborgensere fundet et hit
Selvom den danske metal- og maskineksport til Rusland stort set blev halveret i de første 10 måneder af 2015, var der nogle virksomheder, der havde succes på det ellers så svære russiske marked.

En af de virksomheder er Samson Agro i Viborg. Virksomheden fremstiller landbrugsmaskiner som gyllevogne, nedfældere og møgspredere. Det er den sidste kategori, der kan vise sig at blive en succes i Rusland.

- Efter sommerferien er der virkelig kommet hul igennem, og det er primært vores møgspreder, der bliver efterspurgt derovre, siger Jes Rasmussen, der er eksportchef hos Samson Agro.

En af grundene til, at de russiske landmænd nu kigger mod Samson Agro, er, at russerne i højere grad vil være selvforsynende med fødevarer. Det er blandt andet en konsekvens af de handelsforhindringer, russerne har lagt på europæiske fødevarer på grund af krisen på Krim.

- De har fokus på at være selvforsynende, og det går stærkt. Nogle af de kunder, vi følger, er gået fra 3.000 til 6.000 kvæg på bare et par år, siger Jes Rasmussen

- Der er en meget positiv tro på fremtiden. Det er fødevare- og forsvarsindustrien, russerne virkelig investerer i. De vil virkelig det her, siger han.
Eksport til Rusland
I de første 10 måneder af 2014 eksporterede danske virksomheder metal- og maskinvarer for 2,1 mia. til Rusland.
I de første 10 måneder af 2015 eksporterede danske virksomheder metal- og maskinvarer for 1,2 mia. kroner til Rusland.
Det er et faldt på 44 procent.
I de første 10 måneder af 2014 eksporterede danske virksomheder alle typer varer for 7,7 mia. kr. til Rusland.
I de første 10 måneder af 2015 eksporterede danske virksomheder alle typer varer for 4,858 mia. kr.
Det svarer til et fald på 37 procent.


Strategisk marked
Selvom Samson Agro har haft succes med sine møgspredere efter sommerferien, fylder Rusland dog ikke meget i den samlede omsætning.

- Det er meget lidt. Nærmest ingenting. Det er et strategisk marked, og der er udsigt til, at det vil vokse sig rigtigt stort, siger Jes Rasmussen, der har flere forhandlere af Samson Agro-produkter i Rusland.

Han forklarer, at forhandlerne har købt møgspredere, så russiske landmænd kan se, om de vil investere i sprederne. Det forventer man sig meget af det.

- De tester så sprederne og ser, om det er noget, de vil købe. De må jo have meget møg derovre, siger Jes Rasmussen.

Han melder om en stor optimisme, når talen falder på fremtiden.

- Der er en meget positiv tro på fremtiden. Det er fødevare- og forsvarsindustrien, russerne virkelig investerer i. De vil virkelig det her, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219