23948sdkhjf

Vild vækst i eksport ud af Europa

Eksporten af metal- og maskinvarer til lande uden for Europa er vokset med 65 pct. siden 2006, viser nye tal.
Fra 2006 til 2015 er eksporten til markederne uden for Europa og Norge steget fra 21,5 mia. kroner til 34,4 mia. kroner. Det svarer til en stigning på 65 pct. Eksporten til markederne i EU er til sammenligning steget med to pct. i samme periode. Fra 64,2 mia. kroner til 65,4 mia. kroner.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som virksomheden Estatistik.dk har analyseret for Jern & Maskinindustrien.

At eksporten breder sig udenfor Europa bekræftes af en ny rapport fra Aarhus Universitet og McKinsey.

Under overskriften ”Danish Manufacturing – winning the next decade” har blandt andet økonomiprofessor Philip Schröder undersøgt, hvad danske fremstillingsvirksomheder skal gøre for at fastholde en af førertrøjerne. Han bekræfter, at eksporten flyder ud-over Europas diger:

- Det afspejler jo tidsperioden meget godt. Landene i Asien er blevet industrialiseret og har fået mere købekraft. Så efterspørger de danske produkter, siger Philip Schröder, der også er leder af The Tuborg Research Centre for Globalisation and Firms.

I rapporten fremgår det blandt andet, at USA og Asien vil drive eksporten fremad. Omkring 42 pct. af de 225 medvirkende virksomheder i rapporten forudser, at eksport til Nordamerika og Asien vil stige.

Mindre til EU - mere til resten
I dag fylder metal- og maskineksporten til EU og Norge 65 pct. Resten ryger til resten af verden. I 2006 røg der 75 pct. til Europa, mens kun 25 pct. blev sendt længere væk.

Hos Eksportkreditfonden fungerer man som forsikring for danske virksomheder, der sælger til udlandet. De kan eksempelvis hjælpe, hvis en udenlandsk kunde nægter at betale. Her kan de også mærke, at eksporten bevæger sig.

- Vi kan se en tendens i, at forretningerne bliver lavet i en større kreds af lande end tidligere, siger Jørn Fredsgaard Sørensen, der er afdelingschef hos Eksportkreditfonden.

Han påpeger, at det er mange forskellige virksomheder med forskellige produkter, der henvender sig til Eksportkreditfonden.

- Det alt lige fra virksomheder, der leverer maskiner til fødevareindustrien til komponenter i bilindustrien og meget andet, siger Jørn Fredsgaard Sørensen.

Den samlede danske metal- og maskinvareeksport landede på 101 mia. kroner i 2015. I 2006 var den på 85,6 mia. kroner. Det svarer til en stigning på 18 pct.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.079