23948sdkhjf

Dit organiske affald kan være penge værd

Affald fra slagterier, mejerier og andre aktører i fødevareindustrien er ofte fyldt med biogas og derfor i høj kurs hos ejerne af de danske biogasanlæg.
Der er al mulig grund til lige at tjekke, om man står med en mængde affald i en kvalitet, som kan veksles til kontanter på et biogasanlæg.

Hos Bånlev Biogas i Trige ved Aarhus kan man tilbyde at afhente det organiske affald direkte ude hos kunderne, og de ansatte dukker gerne op i forvejen og tager en prøve med.

- Vi går efter det affald, der kan laves gas på, og vi undersøger kvaliteten af affaldet på vores eget laboratorium, siger Arne M. Jensen, som er leder af Bånlev Biogas.

Hvor meget, der betales for affaldet, vil han ikke komme med et bud på. Det afhænger af affaldets beskaffenhed og indhold af gas, som Bånlev måler på eget laboratorium.

Uudnyttet potentiale

Bånlev Biogas har i dag 12 ansatte, som blandt andet kører rundt og indsamler det organiske affald, der bliver blandet med husdyrgødning. Derefter går bakterier i gang med at nedbryde det hele, og i den proces frigives gas.

Og Bånlevs vognmænd har plads til flere stoppesteder på ruten, som i princippet dækker hele Danmark.

- Der er stadig nogen i branchen, der ikke ved, at deres affald kan genudnyttes på denne her måde. Men det kan det ofte. Alt organisk nedbrydeligt materiale kan vi i princippet bruge, og vi kan altid bruge mere. Men vi har naturligvis en smertegrænse for, hvad vi tager. Det kan være materiale, som er så svært at håndtere eller indeholder så lidt gas, at det ikke giver mening at tage det, siger Arne M. Jensen.

Fra Tyskland og Norden

Udover biomassen fra Danmark, så modtager biogasanlægget i Trige biomasse fra resten af Norden og Tyskland. Det hele bliver til gas, som efterfølgende bliver til strøm og varme. Restproduktet efter afgasningen ender som gødning.

- Det er win-win for miljøet, siger Arne M. Jensen med henvisning til, at det organiske affald ikke belaster forbrændingsanlæggene.

- Nedbrydningsprocessen er i princippet den samme som sker i naturen. Vi gør det bare under kontrollerede forhold. Og så sørger vi for at anvende alt det, der kommer ud af processen til noget fornuftigt, siger han.

Bånlev Biogas modtager omkring 150.000 tons husdyrgødning og organisk affald om året. Det bliver omdannet til rundt regnet fem millioner kubikmeter metangas hvert år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109