23948sdkhjf

Teknologisk udvikling giver regler baghjul

Der er hjælp at hente, når sikkerheden i nye maskiner overhaler gældende EU-direktiver. Teknologisk Institut giver en opskrift.
EU’s maskindirektiv er skabt for at definere ensartede regler for sikkerhedskrav til maskiner og samtidig sikre, at en maskine, som for eksempel en lift, en sav eller en robot, frit kan sælges i alle EU-lande, når maskinerne lever op til kravene.

Men det sker ifølge Teknologisk Institut, at standarderne under Maskindirektivet kan sætte en bremse på indførelse af ny teknologi, når teknologien er så ny, at den af gode grunde ikke er indeholdt i de eksisterende standarder på området.

Revideres hver femte år
Maskindirektivet viser, hvilke grundlæggende regler der gælder for sikkerhed og sundhed for maskiner, som kan sælges i EU.

CE-mærkede maskiner, som opfylder Maskindirektivets krav, kan frit sælges i hele EU.

- Standarder, som er et hjælpemiddel til at opfylde kravene i Maskindirektivet, revideres kun hvert femte år, og derfor ser vi eksempler på, at virksomheder udvikler ny teknologi, hvor praktisk vejledning i regler og standarder mangler. Dette kan give anledning til forvirring, selv om den nye teknologi rent faktisk forbedrer den arbejdssikkerhed, som Maskindirektivet skal varetage. Men problemet kan heldigvis løses, siger seniorkonsulent Bent Mieritz, Certificering & Inspektion på Teknologisk Institut.

Universal manglede standard
Som eksempel nævner han den fynske robotproducent Universal Robots. Virksomheden har været udfordret af de standarder, som har været gældende for industrirobotter.

En traditionel industrirobot, som arbejder bag et sikkerhedshegn, er typisk konstrueret, så den skal standses og slukkes, hvis et menneske skal indenfor i buret, for eksempel for at samle et tabt emne op. Universal Robots tilgang er, at sikkerhedssystemet automatisk stopper robotten, hvis dens arme møder modstand. For eksempel fordi operatøren er kommet for tæt på.

Derfor kom problemstillingen op at vende i en af de arbejdsgrupper i EU, som løbende drøfter ændringer og fortolkninger af Maskindirektiver – de bemyndigede organer - Notified Body. De bemyndigende organer fra hvert EU-land deltager i fælles møder vedrørende ændringer, fortolkninger, og under de bemyndigede organer findes arbejdsgrupper, som tager sig af forskellige specialer.

Test banede vejen
En test af den samarbejdende robot fra Universal Robots klarlagde, hvor store kræfter robotten udsatte en person for ved kollision, samt hvor mange kræfter operatøren skulle anvendes for at blokere robottens bevægelser. Denne test kunne efterfølgende danne grundlag for, at der blev udarbejdet nye standarder for området.

Eksemplet er ifølge Teknologisk Institut et godt lærestykke i, hvad man skal gøre, hvis en virksomhed har udviklet nye maskiner, hvor den teknologiske udvikling overhaler reglerne.

- Det er ikke et krav, at man følger standarderne. Når teknologien er foran standarderne, må man gøre noget andet for at opfylde sikkerhedsniveauet. Det kan for eksempel være, at Teknologisk Institut eller tilsvarende testvirksomhed tester maskinen, og på grundlag af testresultater og risikovurdering konkluderer, at sikkerheden er i orden. Hvis vi er i tvivl, kan vi tage problemstillingen med ned i arbejdsgrupperne for Notified Bodies i EU. Hvis de siger ok, så er virksomheden sikker på, at alle Notified Bodies følger denne afgørelse, siger Bent Mieritz.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109