23948sdkhjf

Virksomheder skriger på brugt plastik

Danmark afbrænder og eksporterer hvert år tonsvis af plastaffald, selv om flere virksomheder mangler det i deres produktion. I stedet må plastindustrien importere blandt andet polsk affald for at få produktionen til at hænge sammen. Minister vil nu sikre erhvervslivet adgang til mere affald.
Mens politikere og virksomheder på verdensplan går til kamp mod plastikforureningen, sender Danmark årligt 130.000 ton brugt plastik ud af landet og afbrænder op mod 208.000 ton. Resultatet er, at danske plastvirksomheder, som ellers kunne omdanne affaldet til nye produkter, må importere det i store mængder fra lande som Polen og Tyskland.

- Det at genanvende plast er et område i vækst, men vi kan desværre se, at stadig flere virksomheder mangler affald til produktionen og må importere skrald fra andre lande, som de så bruger til genanvendelse her i Danmark, siger Thomas Drustrup, direktør i brancheforeningen Plastindustrien under DI.

Sætter stopper for vækst
Han peger på, at problemet med plastikaffald i havene ikke bliver løst ved, at den danske plastindustri får mere affald at genbruge. Men det ville komme både miljøet og erhvervslivet til gavn, blandt andet fordi virksomhederne kunne oprette flere arbejdspladser.

Det kan plastvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S nikke genkendende til. Direktør Franz Cuculiza kunne sælge fem gange så meget, hvis han havde tilstrækkeligt med affald til sin produktion.

- Hvis vi blot kunne købe plastaffaldet af kommunerne, ville vi hurtigt kunne udvide vores forretning. Men det er vanskeligt, fordi kommunerne sender det meste videre til deres forbrændingsselskaber, forklarer han.

Vil sikre mere skrald til erhvervslivet
Den problematik vil Energi- Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt nu forsøge at løse. For mens virksomhederne i dag har råderet over deres eget affald, har kommunerne det over borgernes. Det vil industrien have lavet om på, og det er ét af de spørgsmål, ministeren snart vil drøfte med de øvrige partier.

- Helt generelt skal det være lettere og mere rentabelt for virksomhederne at udnytte ressourcerne i alt affald. Jeg ser ikke noget problem i, at virksomhederne importerer det, hvis de kan få en god forretning ud af det. Men vi har brug for bedre rammevilkår, så vi bedre kan udnytte det affald, vi har i Danmark, siger han.

Frygter du, at det vil gå ud over miljøet, hvis erhvervslivet i højere grad får adgang til borgernes affald med henblik på at genanvende det?

- Nej, genanvendelsen ligger naturligt hos erhvervslivet. I en evaluering af de politiske aftaler på området fremgår det, at markedet har formået at håndtere erhvervsaffaldet og samtidig opretholde en høj miljøkvalitet. Det viser mig, at erhvervs­livet er klar til opgaven, siger Lars Chr. Lilleholt. 

Kilde: DI Business - http://di.dk/dibusiness

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063