23948sdkhjf

Dansk teknologi viser vejen i Californien

Dansk viden og teknologi skal løse vandudfordringer i USA. Water Technology Alliance forener danske og amerikanske vandvirksomheder og organisationer. Første skridt tages i San Francisco.
Vand- og energieffektivitet er veletablerede varemærker for Danmark. Nyskabende og effektiv teknologi gør det muligt at skabe løsninger, hvor eksempelvis renseanlæg producerer mere energi, end de bruger, når spildevand gøres klar til at sendes ud i naturen igen. Samtidig giver et intelligent opbygget vandnetværk et enestående lavt spild, når danskerne forsynes med drikkevand. I landets næststørste by, Århus, er vandspildet helt nede på 6 procent, mens der i visse andre byer i verden til sammenligning er et spild over 50 procent. Det skriver Grundfos på sin hjemmeside.

Det er resultater af et årelangt samarbejde på tværs i den danske vandbranche, hvor forsyningsselskaber og virksomheder sammen har forfinet og udviklet den viden og teknologi, der skal til for at få mest muligt ud af vandressourcerne. Den ekspertise bliver nu eksporteret over Atlanten. Første skridt blev taget 4. april i San Francisco, hvor flere amerikanske og danske beslutningstagere og eksperter inden for vandbranchen var samlet for at lære af hinanden.

- Personlig og kulturel vidensdeling som vi får her, er sjældent. Det giver os mulighed for at dele og implementere verdens mest bæredygtige principper globalt, så vi sammen kan opnå mere, siger Karen Kubick, director ved San Franciscos Public Utilities Commission.

Først i Californien
Konferencen i San Francisco er første skridt i et samlet fremstød, hvor en række danske vandvirksomheder med støtte fra Industriens Fond og Eksportrådet i Chicago er klar til at indgå i et samarbejde med deres amerikanske pendanter. Samarbejdet kaldes Water Technology Alliance og vil i første omgang koncentrere sine kræfter om californiske vandudfordringer, der ikke mindst drejer sig om ressourceknaphed. Og netop i løsningen af solskinsstatens vandproblematikker, kan den danske viden vise sig særdeles værdifuld.

- Det er glædeligt, at danske vandteknologivirksomheder hjælper et tørkeramt Californien. Samarbejdet er et godt eksempel på, at dansk forskning kommer ud og arbejder. Danmark og Californien kan lære meget af hinanden, og samtidig får vi skabt danske arbejdspladser, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.

Samarbejde med muligheder
Alliancen skal knytte stærkere bånd mellem danske og amerikanske virksomheder, offentlige myndigheder og uddannelses- og forskningsinstitutioner på vandområdet, lige som det skal være med til at fremme eksporten af dansk vandteknologi i USA. Blandt medlemmerne i Water Technology Alliance er også Grundfos, der ser gode muligheder for at gøre en forskel på den anden side af Atlanten:

- Grundfos er allerede stærkt tilstede i USA. Det amerikanske marked er meget interessant for os, og vi har en lang række af energi- og vandeffektive teknologier, der kan gøre en forskel i løsningen af nogle af de udfordringer, USA oplever på vandområdet, siger Kenth Hvid Nielsen, group vice president hos Grundfos.

USA er verdens største pumpemarked, og nationalt har amerikanerne en ambition om at sænke vandforbruget med 33 procent. De ambitioner blev for nylig introduceret ved et møde i Det Hvide Hus, hvor Grundfos også var repræsenteret.

Foruden Grundfos er Danfoss, Kamstup, Rambøll, Aarhus Vand, Applied Biomimetic, Smith Innovation, Skytem, DHI og Leif Koch del af Water Technology Alliance.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094