23948sdkhjf

MSSPs automation flytter med til udlandet

Robotter rykker ind som en vigtig del af det udenlandske produktions-setup hos Silkeborg Spåntagning
Automatiseringen af den danske produktion gav i sin tid mulighed for at åbne fabrikken i Letland hos Maskinfabrikken Silkeborg Spåntagning. For 11 år siden flyttede de maskiner, som ikke kunne automatiseres i den danske produktion, til den nyåbnede lettiske fabrik.

Nu er tendensen derimod, at automationen flytter med til udlandet.

- Vi er også startet på automationsrejsen i Letland. Lønnen stiger – dog ikke så meget som før finanskrisen – men stigningerne kommer på sigt. Og medarbejderne er ved at være modne til det, for automation kræver et andet mind set og uddannelsesniveau, siger Paw Lyngaa, ejer af virksomheden.

Udfaser maskiner i Letland
Silkeborg Spåntagning har 25 medarbejdere på fabrikken i Danmark, mens den lettiske fabrik har 65 ansatte.

- Omsætningen er stort set den samme. Det siger noget om den nuværende automatiseringsgrad. De sidste par år har vi været i gang med at udfase de gamle maskiner, fordi de lettiske medarbejdere er klar til at steppe det videre, siger ejeren.

Underleverandøren installerede sidste år et stort horisontalcenter i Letland. Maskinen producerer til en kunde i Finland.

- Vi flyttede produktionen til Letland, efter den var blevet kørt ind i Silkeborg, hvor lettiske medarbejdere var med i processen. Maskinen har kørt fra første dag og virkelig været en succeshistorie, siger Paw Lyngaa.

Automatisering giver færre fejl
På nogle fronter tager Silkeborg Spåntagning også automationen med til Kina. Det er ikke, fordi lønnen er særlig høj i Chongqing centralt i landet, hvor Silkeborg Spåntagning producerer – modsat i det østlige Kina, hvor den er fem gange så høj. Automationen sker i stedet for at kvalitetssikre. For når maskinerne tager over, kommer der mere ensartede ting ud.

- Vi har automatiseret næsten hele produktionen i Danmark, og her er fejlene faldet drastisk. Både effektiviteten og kvaliteten stiger, men når det går galt, går det også rigtig galt, fordi maskinerne fortsætter med at køre, uddyber Paw Lyngaa.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094