23948sdkhjf

Nye robot- og automationsmoduler skal skabe nyt marked

Et EU-projekt skal gøre robotter billigere og mere fleksible - det skal ske ved at udvikle modulbaserede robotter.
Dansk og europæisk industris fremtidige konkurrenceevne afhænger af at kunne automatisere en langt større andel af fremstillingsprocesser end de 30 procent, der er automatiseret i dag. Men udviklingen af en automatisering er ofte en bekostelig affære, hvor meget specialudstyr udvikles til de produktionsprocesser, vi mennesker finder ganske simple.

Et nyt, omfattende udviklingsprojekt skal nu løse ovenstående problem, og visionen er klar: Robotintegrationen skal være modulbaseret.

- Det vil skabe et stort gennembrud at kunne udvikle og sælge genbrugelige robotmoduler til komplekse robotprocesser. Det vil derved blive meget nemmere at automatisere manuelt tidskrævende og automationsmæssigt komplicerede processer - som eksempelvis limning og skruning. Virksomhederne får på denne måde billigere løsninger, og samtidig skabes et nyt marked for udviklerne af de generiske robotmoduler, fortæller teamleder og projektkoordinator Anders Billesø Beck fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Hjulet skal ikke opfindes igen og igen
10 danske og europæiske virksomheder og forskningsinstitutioner er gået sammen i EU-projektet RAMPup for at udvikle den teknologi, der skal til for at gøre konceptet til en markedssucces. Og projektet begynder ikke fra bunden. Flere af projektets partnere har allerede udviklet en række teknologier, der bygges videre på. Eksempelvis sælger Technicon en modulbaseret robotcelle, der er udviklet i samarbejde med blandt andet Teknologisk Institut i de danske forskningsprojekter CARMEN og MADE. Én af slutbrugerrepræsentanterne, Elos Medtech Pinol, blev også nomineret til Dira Automatiseringsprisen for deres eget udviklede modulkoncept - og de ser et stort potentiale i det nye projekt.

- Vi har udviklet vores eget system, og jeg ved, at andre virksomheder gør det samme. Så jeg tror, at vi alle kan spare tid og penge, hvis vi udvikler et standardsystem, som gør, at vi ikke behøver opfinde noget, som i princippet allerede eksisterer, siger udviklingschef Henrik Andersen fra Elos Medtech Pinol.

En god forretning for alle i værdikæden
RAMPup-projektet koordineres af Teknologisk Institut, der længe har haft modulbaseret robotteknologi højt på fokuslisten, da det er vejen til at få robotteknologi ind hos især de små og mellemstore virksomheder.

- Robotmoduler er en robust og gennemtestet løsning på en kompleks automationsudfordring til en pris, som er billigere end en specialløsning, siger Anders Billesø Beck fra Teknologisk Institut, og han suppleres af Casper Hansen, direktør for Technicon.

- Men det er stadig en rigtig god forretning for alle i værdikæden. Etablerede leverandører kan levere et robotanlæg med meget mindre risiko og dermed opretholde sin fortjeneste. Nystartede virksomheder med idéer til nye moduler får meget kortere til markedet. Og endeligt får slutbrugeren en billigere løsning, som forbedrer deres businesscase.

Et robotmodul består både af hardwaren til at løse en proces - eksempelvis en lim-dispenser til limning - den består af softwaren til at lave de robotbaner, der udlægger limen, og den består af den brugerflade, som skal til for at programmere disse robotbaner i den specielle proces. Alt sammen i én samlet "app", således at moduler til avancerede robotprocesser kan købes, pakkes ud, installeres, programmeres og sættes direkte i drift. Ren plug-and-play.

Startskuddet til et nyt marked
Skabelsen af det nye marked for modulariseret robotteknologi er en utrolig vigtig del i at sikre et vedblivende teknologisk gennembrud. I RAMPup-projektet varetages forretningsudviklingen af grossistvirksomheden KJV, der ligeledes i 2012 stod i spidsen for at opbygge en komplet infrastruktur omkring komponentsalg og tilbehør til UR-robotten fra Universal Robots. En forretningsmodel, der hidtil var uset omkring industrielle robotter og gav genlyd ikke blot i Danmark, men i hele Europa.

Partnerne i RAMPup er forskningsinstitutionerne Teknologisk Institut og Fraunhofer Instituttet, systemintegrator-virksomhederne Technicon, Gibas og MRK Systeme samt slutbrugervirksomhederne Vestas Manufacturing, Elos Medtech Pinol, C-Mec og Roto Frank.

RAMPup er finansieret af EU's Horizon 2020 Research og Innovation Programme.




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.195