23948sdkhjf

Automatiseringsbølgen ruller

Mere end hver fjerde forventer at sige farvel til arbejdsopgaver som følge af ny teknologi.
Danske medarbejdere forventer i stigende grad at sige farvel til dele af deres arbejde som følge af ny teknologi eller nye it-systemer. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte.

- Lige nu ser vi en massiv bølge af automatisering på de danske arbejdspladser, hvor teknologi overtager en lang række opgaver, der tidligere blev løst af mennesker. Det gælder både på fabriksgulvet, hvor meget af arbejdet allerede løses af robotter, og på kontorerne, hvor administrationen overtages af avanceret software, siger partner i Deloitte Dorthe Keilberg, der er ekspert i effektivisering.

Mens robotter på fabriksgulvet har været en realitet i mange år, er de administrative robotter først ved at gøre deres indtog nu. Det skyldes blandt andet, at teknologien har udviklet sig med raketfart de sidste par år, mener Dorthe Keilberg.

- I dag er flere store virksomheder i gang med pilotprojekter, hvor administrative robotter overtager manuelt kontorarbejde. Resultaterne indtil nu har været ekstremt lovende. Det er helt tydeligt, at teknologien kan bidrage til at spare mange penge, som så i stedet kan bruges til at forbedre kundeservice og kvalitet.

Gælder alle brancher
Størst er automatiseringsbølgen i den finansielle sektor, hvor 38 procent allerede har sagt farvel til manuelle arbejdsarbejdsopgaver, mens hele 60 procent forventer, at det vil ske inden for de næste fem år. Selvom den finansielle sektor er topscorer, når det gælder om at automatisere arbejdet, følger flere andre brancher trop.

Inden for handel og transport forventer 30 procent af medarbejderne, at dele af deres arbejde bliver automatiseret inden for de næste fem år. Samme forventninger har 31 procent af medarbejderne i industrien, mens det gælder for 37 procent af de danskere, der arbejder med medier og kommunikation.

Ifølge Dorthe Keilberg er stort set alle brancher tynget af administrative byrder, der potentielt kunne skæres væk:

- Selv i landbruget og fiskeriet siger mere end hver femte, at de forventer at sige farvel til opgaver på grund af it og teknologi. I byggebranchen er det hver sjette, og i den offentlige sektor er det mere end hver fjerde. Tallene viser, at automatiseringsbølgen i den grad er ved at forandre vores arbejdsmarked. Alle brancher bliver berørt.

Fakta:

Forventer du inden for de næste 5 år, at hele eller dele af dit arbejde bliver automatiseret gennem nye it-systemer eller ny teknologi? (Udvalgte brancher)

Industri, produktion, energi og affald: 31 procent

Finansiel sektor, bank og forsikring: 60 procent

Medier, information og kommunikation: 37procent

Ejendomshandel, ejendomsadministration og udlejning: 35 procent

Virksomhedsrådgivning, jura, revision, it og rejsebureauer, rengøring, vikarbureauer og lign.: 30 procent

Handel, butik, transport, hotel og restaurant: 30 procent

Offentlig sektor, stat, kommuner, undervisning, politi og sundhed: 27 procent

Landbrug, skovbrug og fiskeri: 22 procent

Byggeri, anlæg og håndværk: 16 procent

Tallene er baseret på i alt 2086 interview med repræsentativt udvalgte danskere i arbejde. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078