23948sdkhjf

Bladt-direktør opfordrer vindindustrien til øget samarbejde

Jan Kjærsgaard, administrerende direktør for Bladt Industries, opfordrer vindmølleindustrien til samarbejde om kosteffektive standardkomponenter og designs.
I den nyeste udgave af Jern & Maskinindustrien leverer direktør for Bladt Industries, Jan Kjærsgaard, et bud på, hvordan dansk vindmølleindustri træder sikkert ind i fremtiden.

Hvordan sikrer dansk vindmølleindustri sin fremtidige position i et globalt marked?
- Vi skal være dygtige og smarte i Danmark, og vi skal dyrke den teknologiske udvikling. Helt overordnet handler det jo om at nedbringe løndelen og udgifterne for at gøre det så kosteffektivt som muligt at opstille vindmøller. Og så skal vi acceptere herhjemme, at alt ikke kan produceres i Danmark.

Hvilken betydning har standardiserede designs?
- Det har stor betydning. Hvis du anvender lean og en automatiseret produktion, og du producerer nogle standarddesigns og standardkomponenter, så bliver du rigtig effektiv. Og jo mere effektivt, vi producerer, jo lavere udgifter får vi pr. kilowatttime.

Hvor har de standardiserede design den største værdi?
- På monopæl/TP fundamenter har der i en årrække været fokuseret på optimeringer af designs, og de forskellige aktører har et mere og mere ensartet design. Monopæl/TP fundamenter er en integreret struktur, hvor monopælen hamres ned i havbunden, og TP delen placeres ovenpå. På jacket-fundamenter er det anderledes, her er der tale om et mindre optimeret design, da der stadig er tale om en ”ung” teknologi med mindre grad af standarder endnu. På jackets er potentialet for optimering og standardisering derfor stadig meget stort.

Hvem i Industrien skal bestemme og udvikle disse standarder?
- Vi skal som underleverandør være med til at presse på for at få indført de her standarder, og derfor vil vi i Bladt Industries også gerne tidligere ind i projekterne. Det er faktisk en del af vores nye målsætning, og på jacket-fundamenterne inviterer vi i løbet af sommeren en bred vifte af branchens aktører til Lindø for at tage en dialog om det her. Ingen fundamenter er jo ens, men det vil være givtigt, hvis vi arbejdede med en række standardmoduler, der så efterfølgende kan sættes sammen.

Hvad er dit bedste råd til dansk vindmølleindustri?
- Vi skal acceptere, at vi ikke kan producere alt i Danmark, og vi skal være klar til at sende dele af produktionen ud af landet. Omvendt skal vi gøre det, vi er gode til i Danmark, og det er at samle de endelige strukturer delvist baseret på komponenter produceret i udlandet og slutmontage, og så er det udnyttelse af vores havne og kystnære lokationer. Og så skal vi samarbejde internt og på tværs, hvis vi skal stå stærkt globalt.

Hvad er den vigtigste nøgle til Bladt Industries egen succes?
Bladt Industries har været gode til omstilling fra olie & gas til vindindustri. Lige nu styrker vi vores fokus på infrastruktur og bygningsstål, og vi forsøger konstant at bevæge vores forretning i nye retninger. Det er tilpasningsevnen, der har været afgørende for Bladt Industries.

Hvordan ser fremtiden ud for flydende møllefundamenter?
Flydende fundamenter er en af fremtidens muligheder, og der arbejdes med en del prototyper. Jeg tror dog, vi skal over på den anden side af år 2020, før det bliver en realistisk mulighed i fuld skala. Vi følger udviklingen af de flydende fundamenter, men vi udvikler ikke selv. Flydende fundamenter kan have sine fordele visse steder, men der er stadig rigtig mange positioner derude med gode vindforhold på 50 meters vanddybde eller mindre, hvor møllerne kan stilles på havbunden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11