23948sdkhjf

Marcus bliver både svend og student

Smedelærlingen Marcus Juliussen kombinerer smedeuddannelsen med gymnasiale fag på CELF i Nakskov. Målet er at blive maskiningeniør med praktisk erfaring.
19-årige Marcus Juliussen var den allerførste smedelærling på holdet tilbage i 2014, hvor erhvervsskolen CELF på Lolland startede sit første EUX-hold.

Det var egentlig lidt et tilfælde, at han kom på EUX – kombinationen af et faglært svendebrev og en studenterhue.

- Hvis jeg ikke var taget på efterskole i 10. klasse, var jeg nok startet i gymnasiet efter folkeskolen, for EUX fandtes ikke i Nakskov, da jeg var færdig med 9. klasse. Jeg vil gerne læse videre til maskiningeniør, men vil gerne have noget praktisk erhvervserfaring, inden jeg starter på ingeniørstudiet. Så EUX er den helt rigtige løsning for mig, fortæller Marcus Juliussen, som har læreplads hos svejsespecialisterne C.E Andersen.

Flere kort på hånden
På EUX i Nakskov har eleverne de gymnasiale fag på tværs af fagretninger. Men kort tid efter startede tre andre smedelærlinge.

Selvom en EUX-lærling koster arbejdsgiveren en anelse mere, har det ikke været et problem for Marcus at finde en praktikplads.

Faktisk havde han flere kort på hånden, da han allerede på grundforløbet sagde "ja" til C.E. Andersen.

- Jeg fik egentlig tilbudt en praktikplads på Nordic Sugar-fabrikken her i byen, men jeg ville hellere arbejde med rustfri end sort stål. Det er et finere materiale, og det giver nogle udfordringer, som jeg godt kan lide. Så C.E. Andersen var mere oplagt, og det valg har jeg ikke fortrudt, siger Marcus Juliussen.

Med flair for matematik
Hos C.E. Andersen er de fem smedelærlinge, men det er kun Marcus, der kombinerer smedeuddannelsen med en studentereksamen.

I hverdagen er der ikke forskel på lærlingene på værkstedet.

- Vi får de samme opgaver, og der er ikke forskel på os. Men jeg kan godt mærke, at det hjælper mig en del, at jeg har matematik på a-niveau og en række andre gymnasiale fag. Samtidig vil jeg gerne undgå at være den boglige type, der ikke aner, hvordan tingene laves i praksis. Man hører tit om ingeniører, der ikke aner, hvordan man faktisk arbejder med metal i virkeligheden, siger Marcus Juliussen.

Og så skader det heller ikke, at Marcus får lærlingeløn under hele sin uddannelse, i stedet for den noget lavere SU.

I dag er Marcus 19 år og er i fuld gang med forberedelserne til sin afsluttende eksamen i kemi. Han skal til skriftlig eksamen, dagen efter Jern & Maskinindustrien taler med ham om sine erfaringer med EUX.

- Jeg har læst godt op, så jeg håber det går godt.

Svendebrevet og studenterhuen er der dog stadig lidt tid til. Først i december 2018 bliver han færdig med EUX.

Når han senere står med både en titel som smed og maskiningeniør, vil han gerne ud i verden og arbejde, måske på et bryggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.069