23948sdkhjf

Grøn omstilling er god forretning i Nordjylland

En stor analyse af grønne varer og tjenester i vestdansk erhvervsliv viser, at Nordjylland har opbygget en styrkeposition med mange virksomheder, som har gjort den grønne omstilling til en god forretning.
De tre regioner i Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark har netop afsluttet en omfattende analyse af såkaldte grønne varer og tjenester i hele det vestdanske erhvervsliv. Det vil sige varer og tjenesteydelser, som virksomheder udvikler, producerer og sælger til brug ved enten miljøbeskyttelse eller ved reduktion i miljøbelastende anvendelse af ressourcer.

Stilles der skarpt på Nordjylland, har analysen tre hovedkonklusioner. For det første udgør grønne varer og tjenester en både væsentlig og stigende del af den nordjyske økonomi. I alt 12 procent af det regionale bruttonationalprodukt (BNP) stammer fra den grønne omsætning, som når op på i alt 19,8 mia. kr. Til sammenligning er andelen af BNP kun 9 procent på landsplan, og oven i købet har Nordjylland haft den mest positive udvikling i omsætningen af alle regioner siden 2012.

For det andet skaber grønne varer og tjenester mange arbejdspladser i Nordjylland. Nærmere bestemt 7.300 fuldtidsbeskæftigede, og modsat tendensen på landsplan er Nordjylland den eneste region, hvor antallet af arbejdspladser er øget siden 2012.

Og sidst men ikke mindst viser analysen, at Nordjylland har styrkepositioner inden for grønne løsninger til især skibsfart og vindmølleindustri, idet mange nordjyske virksomheder i blandt andet metalindustrien er underleverandører til enten energibranchen eller den maritime branche. De nordjyske metalvirksomheder rummer således en tredjedel af alle Danmarks grønne metal-job, og de nordjyske virksomheder er tre gange så specialiserede som metalvirksomheder i resten af landet.

Investering i regionale styrker giver resultater
Det er første gang, at en analyse i så stor skala viser spæde, men klare resultater af Regionsrådets og Vækstforums mangeårige strategi med investeringer af både regionale udviklingsmidler og midler fra EU’s strukturfonde i grøn omstilling og bæredygtige energiformer i det nordjyske erhvervsliv.

Resultater som naturligvis også er påvirket af de positive vinde, der blæser omkring grøn omstilling overalt i samfundet i disse år, men det gør ikke glæden over en succesfuld strategi mindre i Regionsrådet og Vækstforum:

- Det er meget positivt, at vi nu begynder at se frugten af et mangeårigt strategisk arbejde med Nordjyllands styrkeposition inden for grøn omstilling og bæredygtige energiformer. Og det i en sådan grad, at vi ikke alene har mange energi- og miljøbevidste virksomheder, men også har flere og flere virksomheder, som har gjort det til en god forretning at hjælpe andre i både ind- og udland med at indfri det grønne potentiale, siger Ulla Astman, som er formand for Regionsrådet og Vækstforum i Nordjylland.

Der har været tale om et langt træk, hvor nye energiformer og grøn omstilling i erhvervslivet er blevet hjulpet på vej med nødvendige offentlige investeringer, indtil de har fået rodfæste og har kunnet klare sig på almindelige markedsvilkår.

Vækstforum Nordjylland har siden 2007 investeret i at fremme de nordjyske styrker inden for forbedrede eller nye energiformer såsom vind- og brintenergi, fjernvarme og biomasse. Samtidig har Region Nordjylland som landets første klimaregion arbejdet for at sætte bæredygtighed på den politiske dagsorden samt arbejdet med energioptimering af egne bygninger og bæredygtigt nybyggeri blandt andet i tæt samarbejde med den nordjyske byggebranche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109