23948sdkhjf

Lækagesøgning gav besparelser på tusinder af kroner

Den sydjyske virksomhed Aller Aqua sparer årligt 119.100 kWh efter lækagesøgning gennemført af Hytor.
Ole Friis, production manager hos Aller Aqua, fortæller, at virksomheden i en lang årrække har forsøgt at holde fokus på energibesparelser, men ikke har formået at følge dem helt til dørs.

Energioptimeringen hos Aller Aqua tager sin spæde start i 2008, men først da man i 2013 kommer i en situation, hvor der i daglig tale ”mangler luft” for at kunne producere, kommer energioptimering for alvor i fokus.

Aller Aqua er på daværende tidpunkt havnet i en situation, hvor der ikke er kapacitet (trykluft) nok til produktionen, og virksomheden får derfor behov for yderligere en kompressor (30-37 kWh).

Ole Friis fortæller, at en opgradering til i alt fire kompressorer som udgangspunkt virkede voldsomt med den daværende produktion taget i betragtning. Derfor vælger Aller Aqua at sætte fokus på eventuelle utætheder i det eksisterende anlæg, før der investeres i endnu en kompressor. Det skal vise sig at være en klog beslutning.

Aller Aqua indgår derfor et samarbejde med Hytor og SE Energi & Klima med henblik på at få foretaget en lækagesøgning og energiberegning på trykluftanlægget for netop at kunne tage en kvalificeret beslutning om, hvorvidt en investering i endnu en kompressor er nødvendig.

Hytors lækagesøgning og systematiske gennemgang af det pågældende trykluftsystem kombineret med en gennemgribende måling og beregning fra SE Energi & Klima viste, at Aller Aqua ved hjælp af reparationer og tætning af det eksisterende trykluftsystem kunne opnå det ønskede tryk uden at skulle investere i den fjerde kompressor.

Aller Aqua indgik derfor en aftale med Hytor om udbedring af utætheder samt reparation og ombygning. Ved slutmålingen på trykluftanlægget blev de beregnede besparelser fastslået med en reel måling, der viste en besparelse på 119.100 kWh på årsbasis.

Lækagemålingen og de efterfølgende tætninger, reparationer og ombygninger har yderligere bevirket, at Aller Aqua i dag har kapacitet nok med to kompressorer og kan have den tredje kompressor stående som backup.

Med en energipris på 0,70 kr./kWh giver de reparationer, der er foretaget, en årlig besparelse på 83.370 kr. Hertil kommer en yderligere besparelse på omkostninger til vedligeholdelse af det system, som Aller Aqua nu ender med at koble fra, hvilken anslås til 40.000 kr.

Energibesparende reparationer med tilskud
Der er i slutningen af 2015 kommet nye regler på området omkring tætning af trykluftlækager. Det betyder, at der ved en systematisk fabriksgennemgang, som indbefatter tætning og reparation af lækager, må indberettes en besparelse med en værdi på 0,5. Hvis gennemgangen samtidig resulterer i en omkostning, så tilbagebetalingstiden er mere end et år, kan der gives tilskud til besparelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.198