23948sdkhjf

Guldalderen gav Danmark form

1950’erne og 1960’erne regnes for dansk designs guldalder, hvor ikke mindst møbeldesignerne gjorde "Danish design" til et verdensberømt fænomen. Vi skruer tiden tilbage til dengang, mænd gik med hat og pibe, og Danmark blev kendt for det enkle, det funktionelle, det smukke og ikke mindst det moderne. Her er en gennemgang af nogle af de vigtigste formgivere fra guldalderen.
Kaare Klint (1888-1954)
Kaare Klint var arkitekt, designer og kunstmaler og betragtes som det moderne danske designs grand old man, og han tegnede selv klassiske møbler som Faaborgstolen, Safaristolen og Kirkestolen. Af stor betydning for moderne dansk formgivning var hans undervisning på Skolen for Møbelkunst ved Kunstakademiet, hvor han fra 1924 og frem påvirkede en hel generation af møbelskabere. Kaare Klint lagde vægt på de gode materialer og perfekt håndværksmæssig forarbejdning og havde derfor et særlig tæt samarbejde med Rud. Rasmussens Snedkeri, som stadig producerer en lang række af hans møbler.

Kaare Klint var en del af en stor kreativ familie, som blandt andet stod bag de berømte hvide foldede Le Klint-lampeskærme.

Arne Jacobsen (1902-1971)
Arne Jacobsen var uddannet arkitekt fra Kunstakademiet i 1927. Hans møbler er blandt de måske de mest ikoniske overhovedet – ikke mindst Ægget, Svanen, Myren og 7’eren – men han er også kendt for sine bygninger som eksempelvis Bellevue Teater (1935-36) på Strandvejen nord for København, rådhusene i Århus, Søllerød, Rødovre og Glostrup, Toms Chokoladefabrik i Ballerup (1961), Danmarks Nationalbank samt ikke mindst SAS Royal Hotel midt i København. Moderne bygninger, der har et enestående formsprog, som gør dem let genkendelige, så snart man har fået øje for Jacobsens streg. Arne Jacobsen har desuden designet tekstiler, tapeter, sølvtøj og armaturer med mere.

Poul Henningsen (1894-1967)
Poul Henningsen – bedre kendte under sine initialer PH – var lysmager, arkitekt, revyforfatter, filminstruktør og samfundsrevser, som med sin PH-lampe skabte et af de meste ikoniske danske stykker design overhovedet. PH mente, at elektriske pærer kastede et lys, der enten var skarpt eller blev opslugt af skærmen. Med PH-lampen vil han kaste lyset ud i rummet med sin fulde styrke uden at det blændede. Han tegnede også andre kendte lamper som Koglen, Kuglen og Charlottenborgpendlen. PH-lamperne produceres af Louis Poulsen.

Verner Panton (1926-1998)
Verner Panton var en dansk designer og en af de mest toneangivende designere i 1960’ernes Europa. Hans væsentligste indsats lå inden for møbler, belysning og rumdesign, hvor han eksperimenterede med nye former og kraftige farver og udnyttende de seneste nye materialer og produktionsmetoder. Stål, plastik og glasfiber var nogle af hans yndlingsmaterialer, og hans mest kendte og meget stilskabende værk var da også Panton Stolen, som er i plastik. Den produceres af schweiziske Vitra.

Kay Bojesen (1886-1958)
Kay Bojesen var uddannet sølvsmed hos George Jensen og fik senere sin egen sølvsmedje, men var mest kendt for sit trælegetøj. Det er kendt af næsten alle og findes i mange hjem. Først og fremmest træ-aben fra 1951, som er meget populær og igen fremstilles. Kay Bojesen har også lavet en lang række andre trælegetøjsfigurer, hvor de mest kendte er Zebraen, Gravhunden, Garderen, Elefanten og Bjørnen.

Børge Mogensen (1914-1972)
Børge Mogensens er en af de mest populære danske møbel-designere. Han blev uddannet møbelsnedker i 1934 og fortsatte først på kunsthåndværkerskole og siden på kunstakademiet, hvor han blev undervist af Kaare Klint. Da FDB i 1942 ville producere kvalitetsmøbler til rimelige penge, ansatte man Børge Mogensen som den første leder af FDB’s nye møbeltegnestue. Tremmesofaen, Pindestolen og Windsorstolen er blandt Børge Mogensens mest kendte værker.

Jacob Jensen (1926-2015)
Jacob Jensen er især kendt for sit arbejde med Bang & Olufsen, hvor hans banebrydende design i en årrække gjorde den danske elektronikvirksomhed til verdens førende inde for design af tv-apparater og hifi-anlæg.

Piet Hein (1905-1996)
Piet Hein var lidt af en multikunstner og hans små vers – de såkaldte Gruk – er vel næsten mere kendt end hans design, som imidlertid også er blandt det førende i dansk designs guldalder.

Som designer og arkitekt blev han kendt for sin brug af superellipse-formlen i det såkaldte Superellipsebord (1969), hvor formen er en forening af rektanglet og ellipsen, hvoraf den matematisk er afledt. I stor skala blev den brugt til grundplanen for Sergels Torv i Stockholm samt bygningsværker i Paris, Canada, Chicago og Mexico By.

Hans Jørgen Wegner (1914-2007)
Hans J. Wegner er nok den af de danske møbeldesignere, der har skabt det største grundlag for den kendte danske møbelformgivning. Fra helt ung eksperimenterede Wegner på snedkerværkstedet - og kom derefter i lære og blev uddannet som møbelsnedker 1931. Blandt de mest kendte af Wegners møbler er Kina-stolen, Y-stolen, Påfuglestolen, Bamsestolen og The Chair – den stol der skulle blive Wegners internationale gennembrud.

Poul Kjærholm (1929-1980)
Poul Kjærholm var en dansk arkitekt og uddannet snedker. I 1955 blev han lærer på Kunstakademiets Møbelskole og i 1976 udnævnt til professor efter en anden af tidens store designere, Ole Wanscher. Kjærholm var med sit minimalistiske formsprog og brug af stål, glas og læder en fornem dansk repræsentant for den internationale funktionalisme; samtidig var han dybt forankret i dansk møbeltradition. Hvilestolen, Skammelen og Foldestolen er blandt hans mest kendte møbler.

Kilder: Wikipedia og denblaafasan.dk

Læs flere historier gratis i specialmagasinet Dansk Verdensklasse

Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094