23948sdkhjf

To robotter maler 22.000 kvadratmeter om ugen

Muehlhan har verdens mest avancerede overfladebehandlingsfabrik til havmølle-tårne.
Tre-fire store offshore-tårnsektioner kommer gennem Muehlhans nye fabrik i Give hvert eneste døgn. Fabrikken ligger på tårnproducenten Welcons matrikel, og det er groft sagt en fabrik i fabrikken.

For et år siden startede produktionen i den 6.000 kvadratmeter store fabrik, hvor to produktionslinjer behandler cirka 22 tårnsektioner om ugen. Hver linje har tre kæmpestore kabiner, hvor tårnene henholdsvis sandblæses, metalliseres og sprøjtemales.

De tonstunge sektioner bliver fragtet mellem kabinerne ved hjælp af skinner, vogne og en fjernbetjening.

Hele processen – på nær den indvendige sandblæsning – sker ved hjælp af robotter. Hver kabine har en robot, der kører frem og tilbage på en skinne langs væggen.

- Vi er nået rigtig langt i automatiseringen. Fabrikken er den ypperste i verden. Robotterne er langt hurtigere end en manuel proces. Det er en linjeproduktion med faste takter for at opnå et optimalt produktionsflow, siger Jens Mørk, administrerende direktør hos Muehlhan.

Sparer mandetimer og maling
Den høje automatisering har ikke betydet færre medarbejdere. Tværtimod. For produktionsmængden er steget til det dobbelte, og derfor er der kommet flere medarbejdere til. I øjeblikket arbejder 55 ansatte på fabrikken.

Samtidig er medarbejderne gået fra at være håndværkere til nu at være maskinoperatører, og langt den største del af processen er nu automatiseret.

Det er 24a Automation, der i samarbejde med Muehlhan har udviklet robotterne, der er patenteret teknologi.

- Vi har sparet otte mand i processen ved at automatisere. Kvaliteten er blevet bedre, fordi robotten opererer nøjagtig og ensartet. Det betyder også, at spildet på blandt maling er minimeret, forklarer Jens Mørk.

Høje ambitioner er grundlag for investeringen
Det var visionen om at være de førende inden for offshore-tårne, der i sin tid gav grundlaget for investeringen hos Muehlhan og partneren Welcon.

Ambitionen krævede, at partnerne investerede i et nyt fabriksanlæg. Investeringen er skruet sammen på en sådan måde, at Welcon ejer bygningerne, mens Muehlhan ejer udstyret.

- Vi har brugt enorme mængder af tid på at finde det bedste udstyr inden for hver proces. Det er alt fra sandpotter til robotter, fortæller Jens Mørk.

Der var også skærpede krav fra kunderne, der drev investeringen. Blandt andet krævede en kunde, at alle overbehandlinger skulle ske under samme tag.

- Welcon har også været dygtige til at lande ordrer, fordi der skal en vis mængde til at forrente sådan en stor investering, siger den administrerende direktør og tilføjer, at hele tårnproduktionen er inde i en rivende udvikling, hvilket blandt andet betyder, at fabriksarealet er fordoblet på to år.

Sjette nybyggede fabrik
Det er den sjette fabrik, som Muehlhan har bygget op fra grunden. Og selvom overfladebehandleren har masser af erfaring – også med malerobotter – tager det tid for at få en automatiseret produktion på benene. I processen gik der tre måneder, før teknologien var kørt ind.

- Vi startede i sandblæsningen med den første robot, og når den kørte, gik vi videre til metallisering. Vi har brugt en måneds tid på hver robot, forklarer Jens Mørk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094