23948sdkhjf

Zenvos sorte farve kommer fra Thisted

Den nordvestjyske overfladebehandler DAI er specialister i anodisering. Så da Zenvo ville lave en dansk sportsvogn, der kunne køre om kap med de bedste i verden, måtte DAI træde til
- Farven skal være virkelig sort, og emnerne skal stå så blanke som muligt. Zenvo er kræsne. Også om hvordan emnerne bliver monteret, inden de skal i karet,” fortæller Thomas Bundgaard, der er kemiingeniør og ansvarlig for anodiseringsanlægget hos Dansk Anodiserings Industri (DAI)

DAI har leveret til den danske fabrikant af sportsvogne i millionklassen siden 2008. Aftalen kom i stand gennem en underleverandør til Zenvo, og DAI’s anodisering er det sidste led i produktionen af ‛alt det sorte’ på sportsvognen.

Kræsne og krævende kunder er hverdagskost hos DAI med base i et industrikvarter i udkanten af Thisted. Her har DAI udviklet sig til en ekspert inden for stykanodisering. Og kunderne er mange.

Fra brillestel til højteknologisk offshoreudstyr
Anodiseringsvirksomheden har stor ekspertise – både indenfor konventionel anodisering, hårdanodisering, indfarvning og forbehandling før lakering. Det betyder, at DAI anodiserer alt lige fra brillestel til lastbilsramper, kunstværker og smykker til en meget stor mængde – mere eller mindre – tekniske emner til blandt andet offshore-industrien.

- Det er os, der er de førende på den type opgave i Skandinavien. Altså emner, der skal godkendes og patenteres. Vi laver mange specielle emner – der minder om Zenvo-komponenterne – og alle emnerne behandles fortroligt, fordi der ofte er meget stor know-how bag udviklingen, siger produktionschef Birgitte Sørensen, DAI, og tilføjer, at virksomheden netop derfor bruger meget tid og mange ressourcer på at dygtiggøre sig for at fastholde førerpositionen.

Hemmeligheden er mange års erfaring
Anodiseringsprocessen er ikke en overfladebehandling i traditionel forstand. Det er en kemisk proces, hvor basismetallet bliver omdannet til en overflade, der giver korrosionsbeskyttelse, slidstyrke og kosmetiske muligheder. Den sorte farve, som Zenvo-emnerne bliver anodiseret i, er indlejret i anodiseringslaget og skaller derfor ikke af under slidtage.

DAI investerede i et nyt fuldautomatisk anodiseringsanlæg i 2006. Det er dog ikke her, at hemmelighed bag succesen gemmer.

I stedet peger produktionschef på et veluddannet personale, som har en specialviden, der kommer kunderne til gode.

- Vi rådgiver kunderne om, hvilken legering, som de skal vælge, og hvor kontaktmærkerne kan være. Vi tilegner også specielle programmer til hvert enkelt produkt. I Zenvo-produktionen er det ekstra høj glans, fortæller kemiingeniør Thomas Bundgaard.

Virksomheden vokser
DAI er som udgangspunkt sidste led i kæden, når der bliver produceret et aluminiumsemne. Varerne er typisk på fabrikken i Thisted i tre til fem arbejdsdage – nogle gange kun få timer, når der kommer hasteordrer ind.

Og ordrer bliver der flere og flere af hos anodiseringseksperten.

- Vi har altid været en virksomhed i fremdrift og er i øjeblikket 25 ansatte. Væksten sker, fordi hele vores set- up er lavet til den tekniske stykanodisering, hvor vi er førende, siger Birgitte Sørensen.

DAI blev grundlagt i 1994, og siden 1998 har Per Buck siddet for bordenden som direktør. Da Per Buck tiltrådte, blev virksomheden sat sammen efter et nyt koncept, og efterfølgende er fabrikken udbygget flere gange – senest i 2014, hvor 500 nye kvadratmeter blev tilføjet. Virksomheden råder i dag over 2.300 kvadratmeter.

Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094