23948sdkhjf

Kunstsmed drømmer om vandstråleskærer

Markus Hvass er en af de få kunstsmede i Danmark, der kombinerer kunst med smedehåndværk. Fra hans to værksteder på Amager i København hjælper han kunstnere, arkitekter og håndværkere med at realisere deres projekter
Når en kunstner skal have smedet en stålramme til en kunstprojekt, ringer de til kunstsmeden Markus Hvass, der har værksted i Fabrikken for Kunst og Design, en gammel fabrikshal, der er omdannet til en række værksteder og atelierer.

- Omkring 30 procent af mine kunder er kunstnere, der kommer og har brug for min hjælp til at gøre deres kunstværker færdige, mens 70 procent er mere traditionelle opgaver fra private, arkitekter, og andre håndværkere, siger Markus Hvass.

Selvom samarbejdet med kunstnere kan være udfordrende, og langt fra altid en guldrandet forretning, så er kombinationen af kunst og håndværk Markus Hvass’ yndlingsdisciplin.

- Udfordringen er, at mange kunstnere ikke rigtigt ved, hvad de ønsker sig og ikke mindst, at de ikke aner, hvad det teknisk kræver at udføre en opgave. Det ender faktisk ofte med, at der en del "surmuleri" mellem kunstnere og mig undervejs, før vi kommer i hus med resultatet, og alle er glade, fortæller Markus Hvass.

For to år siden åbnede han sit andet og primære værksted på Fabrikken. Selvom Markus Hvass stadig varmesmeder i det ene værksted og søger inspiration i de gamle smedetraditioner, så er han ikke teknologiforskrækket.

- Jeg får laserskåret eller stanset emner hos andre, når det giver mening, ligesom jeg selv tegner i 3D og bruger CNC-maskiner, og så går jeg da ind i mellem og drømmer om at få en vandstråleskærer i min maskinpark, siger Markus Hvass.

I værkstedet på fabrikken har han maskiner til kantpresning, metaltryk, valsning og dobbeltkrumpladebearbejdning, mens værkstedet 10 minutter længere ude på Amager mest bruges til varmsmedning.

- Smedefaget er jo en slags urfag, hvor stålet bearbejdes med ild. Derfor er det også ærgerligt, at den klassiske varmsmedning er ved at uddø. Mange forbinder det mest med middelaldermarkeder og rollespil. Det er ærgerligt, for teknikken kan bruges til uendeligt meget, mener Markus Hvass.

Fra store bygninger til små smykker
Opgaverne varierer utroligt meget. Udover kunstprojekter har Markus Hvass lavet måleinstrumenter til Storebæltsbroen, indrettet containere for Coop og lavet 1700-tals dørhåndtag.

- Jeg arbejder på at blive bedre til at vælge mine kunder. Nogle er nærmest en underskudsforretning, hvor man føler, at man lægger sine guldæg i andre folks kurve. Man får ikke sit navn på, når kunstværkerne bliver udstillet, siger Markus Hvass.

Fremtiden byder på en kandidatuddannelse i kunstsmedning hos den tyske professor Heinie Zimmerman.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079