23948sdkhjf

Fire robotter i i toptunet samarbejde

Centrum Pæle i Vejle har fået fuld fart på produktionen. I Svejserummet arbejder fire robotter sammen i lyntempo.
Fire robotter arbejder i hurtige og præcise bevægelser hos Centrum Pæle.

Den første bringer store metalkoblinger ind på svejsebordet. Den næste monterer cylindre i koblingerne. Den tredje svejser samlinger. Den fjerde hæfter nogle kopper fast, og indimellem hjælper den den tredje robot med at svejse.

Det spritnye svejseanlæg fra Valk Welding kører i højeste gear. Det producerer metalkoblinger, som bruges til at koble to betonpæle sammen. Anlægget har kørt nogle måneder, og produktionschef Henrik Olsen er mere end tilfreds.

- Der har været lidt opstartsproblemer, som der altid er med nye produktionsanlæg, men nu er anlægget kørt ind og meldt færdigt. Det viser sig faktisk, at anlægget kan køre dobbelt så hurtigt som lovet. Så vi er meget tilfredse med investeringen, siger han.

Centrum Pæle har de sidste tre-fire år arbejdet med ideen om et automatisk anlæg, som kunne producere koblingerne.

Signaler mellem robotter
Det er svært at følge med i alle de hurtige bevægelser inde i svejserummet. Men man kan se, hvordan robot nummer tre og fire står og svejser og aflaster hinanden med opgaverne.

- De fire robotter sender signaler til hinanden hele tiden, om hvor de er, så de ikke støder sammen, siger procesoperatør Lars Thomsen.

Han er den ene af de to medarbejdere, der kører med anlægget. De har begge været på kursus for at lære at betjene robotanlægget.

Anlægget kører helt af sig selv i lange perioder, blandt andet fordi det har indbygget nogle renseprocedurer.

- Robotterne renser automatisk svejsedyserne med mellemrum. Vi skifter svejsedyser hver morgen, for der er ingen grund til, at anlægget skal gå i stå på grund af en svejsedyse. Jeg synes anlægget kører fremragende, siger Lars Thomsen.

Buk, svejs og pak
Det nye svejseanlæg består faktisk af tre forskellige rum. I det første rum tager en robot plader op i en bukkemaskine, hvor de bliver bukket op til koblinger. I det næste rum svejser og monterer fire robotter koblingerne, og i det sidste rum er der en robot, der pakker koblingerne på en palle.

Undervejs i anlægget er der forskellige sensorer og kontrolfunktioner, der sikrer, at koblingerne får de mål og vinkler, som de skal have.

Produktionen er dermed blevet væsentligt effektiviseret.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11