23948sdkhjf

Homa: Maskinpark matcher de svære opgaver

Homa Maskinfabrik tager gerne de svære specialopgaver, og firmaet har en maskinpark, der matcher opgaverne.
Homa Maskinfabrik startede som smedje for 200 år siden. I dag er virksomheden ekspert i produktion i små serier. Virksomheden producerer for eksempel store krumtappe efter mål i ét styk eller nogle få styk.

En anden produktion er hammerhoveder til specialhamre til skoning af heste. En tredje er ekstremt præcise dele til Ørsted-satelitten.

- Vi arbejder gerne med små serier. Vi synes, at det giver nogle interessante opgaver, siger administrerende direktør Peter Hoch.

- Ja, vi bearbejder helst komplekse emner, tilføjer direktørkollega Erik Nielsen.

Store krumtappe er et af Homas specialer. Firmaet producerer krumtappe fra 80 til 800 kilo.

Maskinarbejder Lars Boger er i gang med at finpudse en af de store krumtappe på en specialmaskine. Han bruger mikrometerskruen flittigt. Der kræves stor præcision. Krumtappene bliver brugt i homogenisatorer til en stor international producent. Det er en opgave, som Homa har overtaget fra Lillebælt Maskinfabrik, der gik konkurs, og som Homa købte maskinerne af. Homa fremstiller også mange dele til skibsmotorer.

Ofte bliver opgaverne løst i et tæt samarbejde med kunderne.

- Vi er tit sparringspartnere for kunderne. Vi hører om deres behov, og så hjælper vi dem med at lave tingene på den bedste og billigste måde, siger Erik Nielsen.

Varemærket er kvalitet
En stor del af Homas berettigelse er at lave en høj kvalitet. Derfor er der også kun faglærte medarbejdere ansat i virksomheden.

- Der er meget af det, vi laver, som mange andre kan lave. Men vi holder en høj kvalitet. Vi står inde for, at produkterne virker hver gang, siger Jesper Jensen, 31 år, som har overtaget halvparten af firmaet fra Erik Nielsen.

Krumtappe eller dele til skibsmotorer bliver til tider sendt med fly om på den anden side af jorden, fordi der måske er en ny produktionslinje, der skal startes, eller et skib, der mangler en del. I det spil er det ikke prisen, der er afgørende, men det er afgørende, at produktet lever fuldt op til det specificerede.

Homa har gennem årene sørget for at investere i CNC-maskiner, som kan lidt mere end gennemsnittet. Det gjaldt i Peter Hochs fars, Poul Hochs, tid fra 1963-1993, og det gælder også nu. Eksempelvis har firmaet for nyligt investeret i en fem-akset fuld simultan YCM-maskine med et 3,5 meter langt bord.

- Det er den første af sin art i Danmark. Vi ville gerne have noget, som ingen andre havde. Vi er nødt til at investere i high tech maskiner, ellers dør man langsomt som maskinvirksomhed. Vi skal kunne tilbyde noget særligt, siger Peter Hoch.

YCM-maskinen har blandt andet varmekompensering, som er en kompensering af målene, når maskinen bliver varmet op. Den måler ned til tusindedele millimeter.

Investeringer i maskiner skal ifølge de tre ledere foretages med mådehold.

- Vi har det princip, at vi betaler af på én maskine, før vi køber den næste. Så løber det hele ikke fra os, siger Erik Nielsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22