23948sdkhjf

Kunstig intelligens flytter ind i industrien

Det er ikke et spørgsmål, om kunstig intelligens bliver en del af industriproduktion i Danmark. Spørgsmålet er, hvordan vi skal udnytte fremtidens teknologier.
Ingeniørforeningen IDA har sammen med folketingsmedlem for Radikale Venstre Ida Auken taget initiativ til Siri Kommissionen, som skal kortlægge, hvordan Danmark kan udnytte udviklingen inden for kunstig intelligens og den digitale disruption til vækst og flere job.

Her stiller Jern & Maskinindustrien syv skarpe til IDA-formand, Thomas Damkjær Petersen, som sammen med Ida Auken blevet formand for den nye kommission.

Hvad er Siri Kommissionens vigtigste formål?
- Det vigtigste er, at vi kan få kortlagt, hvordan vi kan udnytte kunstig intelligens, digitalisering og digital disruption til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. I 2019 kommer der en samlet hvidbog fra kommissionen, men allerede i 2017 kommer der en hvidbog om transport.

Hvordan vil du beskrive digital disruption?
- Det handler jo om, at der sker nogle teknologispring, vi ikke så komme. Lige nu handler det eksempelvis om Big Data og om at udnytte de store mængder data på nye måder. Et eksempel alle kender er jo Airbnb, som har stået for disruption på markedet for overnatninger. Men det er en disruption, som kommer alle til gode, fordi det betyder, at flere rejser ud, så hotellerne er også glade.

Hvorfor skal en klassisk dansk maskinfabrik, som drejer og fræser metalemner, fokusere på det her?
- Det skal den for at komme med i front på udviklingen, og de skal være klar til at tage imod de nye teknologier. I Danmark skal vi leve af rollen som first movers kombineret med en høj grad af fleksibilitet.

Robotten er ankommet i industrien, og der automatiseres lige nu i stor stil på danske fabrikker. Hvad er næste fase?
- Næste fase er den kunstige intelligens. Vi kommer til at se, hvordan robotter bliver i stand til at gå i dialog med mennesker, fordi robotten har mulighed for at opsamle og udnytte sine egne erfaringer.

Skal Danmark leve af at udvikle og opfinde smarte løsninger, eller skal vi satse på rent fysisk at producere de nye intelligente produkter?
- Vi skal satse på begge dele, både udvikling og produktion. Vi har jo set udflytning af produktion til andre lande de senere år, men lige nu kommer der også produktion hjem. Det sker blandt andet, fordi vi i Danmark har en arbejdsstyrke, der har de rigtige kvalifikationer.

Hvilke nye kompetencer får fremtidens industriansatte brug for?
- De skal være omstillingsparate og fleksible. Industriteknikere og operatører er jo allerede i dag bindeled mellem robotter, maskiner og produktion. Den opgave vil udvikle sig og måske dreje i retning af mere kontrol og overvågning af produktionen. Hele kontroldelen vil vokse, og det bliver et krav til fremtidens industriansatte, at man har teknisk indsigt og kan betjene en computer.

Hvordan bliver kunstig intelligens og digital disruption omdannet til flest mulig danske arbejdspladser?
- Det er netop det, som Siri Kommissionen skal kortlægge. Der er selvfølgelig arbejdspladser i udviklingen af teknologierne, men der er også arbejdspladser i produktionen. Et eksempel er de førerløse biler, som vi kigger på. Transport er det første tema i kommissionen. For selvom vi måske kan se frem til, at chaufførfunktionen forsvinder, så vil der opstå behov for andre funktioner omkring bilen, men de funktioner kender vi ikke endnu. Vi skal turde investere og tage nogle chancer i Danmark, vi skal eksperimentere, og vi skal have det offentlige ind og bakke op.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078