23948sdkhjf

Lærlinge: Sådan får du fat i os

Metalbranchen skal fortælle de unge om de kreative muligheder i smedefaget. Og så skal mester turde give sine lærlinge spændende opgaver, lyder det fra to smedelærlinge
Danske industrivirksomheder skriger på kvalificeret arbejdskraft. Regeringen og arbejdsmarkedets parter har netop indgået en trepartsaftale, der frem mod 2025 skal skabe op mod 10.000 ekstra praktikpladser.

Men en ting er at få arbejdsgivere til at oprette flere praktikpladser. De unge skal også selv kunne se sig som smede, industriteknikere og procesoperatører i industrien.

Jern & Maskinindustrien har spurgt to smedelærlinge, hvordan arbejdsgiverne kan blive bedre til at få fingre i de mest talentfulde unge.

- Jeg blev selv suget ind i smedefaget, fordi det gik op for mig, hvor meget metal egentlig fylder i vores hverdag. Kig dig omkring, så kan du ikke undgå, at øjet falder over noget med metal. Samtidig kan du bearbejde metal på en helt anden måde end eksempelvis træ, siger Thomas Egebjerg.

Han er rustfast smedelærling hos Andersen & Scheel, der blandt andet laver prototyper af nye designmøbler.

- Ofte kommer der en arkitekt eller designer med en superflot tegning, men konstruktionen er helt "smadret". Så kan vi rådgive om materialevalg og konstruktion, så et møbel eksempelvis kan tåle at blive brugt, fortæller Thomas Egebjerg.

Vis de spændende opgaver frem
Udfordringen er, at mange unge kun forbinder smedefaget med beskidte kedeldragter og et langt arbejdsliv på fabrikken.

- Mange i branchen har svært ved at forklare, hvad vi egentlig går og laver. Vi skal blive bedre til at vise de mange sindssygt fascinerende og kreative projekter, der laves i metalbranchen. Hvis man leder ordentligt efter på de sociale medier, eksempelvis Instagram eller Pinterest, så der er masser af billeder og videoer af vilde smedeprojekter. Og så skal virksomhederne invitere de unge ud, så de kan opleve smedefaget first hand, siger Thomas Egebjerg.

Ingen af de to lærlinge er sikre på, at de bliver i smedefaget resten af deres arbejdsliv, og sådan har mange andre unge det formentligt også.

- Jeg ved ikke, om jeg bliver i branchen, til jeg skal pensioneres. Så uddannelsen skal kunne bruges i alle mulige andre sammenhænge. Når jeg er udlært overvejer jeg at søge ind på Kunstakademiet eller måske bruge mere tid på den startup-virksomhed, som jeg er i, der producerer is-the, fortæller Thomas Egebjerg.

Johnny Green nikker, og fortæller, at han stadig har en drengedrøm om at blive lokofører på et tidspunkt i karrieren.

Tag jer tid til lærlingen
Arbejdsløsheden er lav for danske smede for tiden, og ordrebøgerne er godt fyldt op hos mange metalvirksomheder.

Det er positivt, men det risikerer samtidig at gå ud over lærlingene, især når de lige starter efter grundforløbet.

- Lige nu har mange virksomheder rigtig travlt, og det risikerer at ramme de nye lærlinge. Husk at tag jer tid til at introducere dem ordentligt til firmaet og faget, ellers risikerer man, at de ikke dukker op dagen efter, siger Johnny Green, der er i lære hos Cph Steel, og ligesom Thomas Egebjerg har omkring et år tilbage af sin læretid.

- Man kan godt blive rigtig træt, både i armen og i hovedet, hvis man bare står ved en søjleboremaskine og laver huller en hel dag. Hvis du gerne vil tiltrække de dygtige unge, så skab et ry i branchen, hvor du er kendt for at tage lærlinge med ud på sjove opgaver og tør give dine lærlinge deres egne opgaver, siger Johnny Green.

Hvis man som mester er i tvivl om, hvad ens lærlinge gerne vil lave og er interesseret i, så er der en nem løsning.

- Man kommer langt ved at spørge sin lærling, hvilke opgaver han gerne vil have. Nogen vil gerne have kundekontakt, andre vil tegne i 3D eller ud af huset på opgaver. Jeg tror, det er ret forskelligt, hvad man gerne vil, siger Johnny Green.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11