23948sdkhjf

Blidere bearbejdning giver sikker produktion

Hurtigere produktion, mindre slid, mere sikker produktion og færre spændinger i metallet er fordelene ved dynamisk fræsning.
Der er væsentlige fordele i at bruge dynamisk fræsning, også kaldet sidefræsning. Ved dynamisk fræsning bruger man værktøjet i sin fulde længde. Samtidig sørger man for, at værktøjet kun tager middelstore spån. Man undgår med andre ord at belaste værktøjet.

Spåntagningsspecialist Hans Jørgen Piepgräss fra KJV og Michael Nicolaisen fra Masentia præsenterede forleden dynamisk fræsning på et seminar i Odense. Der blev blandt andet vist, at dynamisk fræsning af et bestemt emne kun tog en tredjedel så lang tid som traditionel fræsning.

Det er dog ikke altid, man skal forvente så stor en tidsbesparelse.

Mindre slid
En anden stor fordel ved dynamisk fræsning er, at den foregår i mere bløde bevægelser, tegnet af CAM-softwaren. Det betyder, at der er væsentligt mindre slid på maskiner, holdere og værktøj.

Når fræsehovederne bruges i hele deres længde, betyder det også en bedre udnyttelse, så skærene kan holde længere.

Dynamisk fræsning foregår ved høj hastighed og høj belastning, og det stiller høje krav til sikker opspænding og også til afbalancering af værktøjerne.

- Med høj hastighed skal værktøjet være balancemæssigt helt i orden, for ubalance skaber vibrationer, advarede Hans Jørgen Piepgräss.

Michael Nicolaisen, direktør for Masentia Engineering, redegjorde for, hvordan man kan opnå væsentlig lavere produktionstid og forlænget levetid for værktøjerne. Det er også muligt i forskellige CAM-værktøjer at "skrue" på, om det er kort produktionstid eller lang levetid for værktøjer, man prioriterer højst.

God til automatisk produktion
Der er også en tredje fordel ved dynamisk fræsning.

KJV’s tekniske specialist Finn Jelsbak forklarede, at fordi dynamisk fræsning er en blidere bearbejdningsform, så er den også mere sikker.

- Det betyder, at man lettere kan sætte en produktion i gang om eftermiddagen, før man går hjem og være sikker på, at udstyret holder, sagde han.

En fjerde fordel er, at dynamisk fræsning efterlader færre spændinger i metallet, da der bruges færre kræfter.

Dynamisk fræsning kom frem for omkring 10 år siden, og det bruges i mange virksomheder. Men endnu flere har endnu ikke gjort brug af det.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.58