23948sdkhjf

Overfladebehandlerne mærker industriens opsving

En høj priskonkurrence trykker stadig dele af branchen.
Aktiviteten stiger, mens den samlede indtjening voksede knap 10 procent i den danske overfladebehandlerbranche. Det viser Jern & Maskinindustriens brancheanalyse.

En stigende produktion af vindmøller er en stor del af årsagen til en øget efterspørgsel efter overfladebehandling. For et liv som vindmølle - ikke mindst på havet - kræver korrosionsbeskyttelse.

- Vores omsætning er stigende. Vi plejer at have en afmatning i de første måneder af året, men 2016 har været atypisk. Der har været en jævn, god belastning fra efteråret 2015 indtil nu, siger Dancoats administrerende direktør Henrik Matthiessen.

Dancoat, som har fire produktionsfaciliteter i det sydvestjyske, er massivt tilstede i vindmølleindustrien.

Samme tilstedeværelse har Skagen Sandblæseri og Skibsservice, hvor aktiviteten godt nok tog et fald i 2015 - dog primært, fordi 2014-omsætningen var præget af ekstraordinære projekter. Overfladebehandleren maler primært vinger og hovedkomponenter.

- Alle i vindbranchen havde et lille dyk i 2015, men nu går det rigtig stærkt igen. 2016 er startet fornuftigt, forklarer Dennis Conradsen, administrerende direktør hos Skagen Sandblæseri og Skibsservice.

Se branchens nøgletal:

Overfladebehandlerne går frem



Mere galvanisering bliver i landet
Der ryger også mange emner til vindmølleindustrien gennem Dansk Overflade Tekniks (DOT) zinkkar. Ud fra top ti på kundelisten er syv kunder fra vindmølleverdenen.

- Der er en bedre kapacitetsbelægning i hele branchen, og der er flere produkter i markedet, fordi vindmøller og byfornyelse skaber mere aktivitet, siger administrerende direktør hos Dansk Overflade Teknik, Henrik Steen-Jørgensen, der mærker, at der bliver sourced mere i Danmark.

DOT's indtjening gik 50 procent frem i 2015-regnskabet, mens omsætningen voksede over 10 procent til 357,6 mio. kr.

- Jeg tror, at der er opstået en tendens, der betyder, at vi er stærkere i konkurrencen med udlandet. Mange virksomheder får lavet overfladebehandling i Letland, Tjekkiet, Polen og Bulgarien. Men i Danmark kan vi levere hurtigt og præcist. Samtidig er risikoen for transportskader minimeret ved at komme tættere på slutkunden. Vi kan mærke en svag tendens, fordi vores store kunder, som laver dele til vindmølleindustrien, producerer i Danmark, uddyber direktøren.

Andre markante dele af DOT's produktion er overfladebehandling af solcellestativer og ikke mindst byfornyelse, hvor specielt altaner tager plads på produktionslinjerne.

Hård konkurrence i branchen
Opsvinget viser sig også på bundlinjen, for branchens aktører er blevet bedre til at tjene penge. Fra 2013 til 2014 blev den samlede indtjening fordoblet, og den positive trend er fortsat med en samlet stigning på knap 10 procent i aktørernes nyeste regnskaber.

- Vi har fundet en optimal udnyttelse af vores produktionsapparat. Det betyder, at vi kan udnytte de forskellige fabrikkers spidskompetencer. Vi kører emnerne hen, hvor det giver mest mening for både kunderne og os. Det er den væsentligste forklaring på den stabile indtjening - for det er et presset marked, siger administrerende direktør Henrik Matthiessen, Dancoat.

Et andet parameter, der er stabilt, er den høje priskonkurrence i markedet. For der er kamp om kunderne.

- Det er købers marked, vi bliver dagligt spillet ud mod hinanden. Det er en hård konkurrence, og vi vinder primært på pris, siger Henrik Steen-Jørgensen, administrerende direktør hos Dansk Overflade Teknik, hvor galvanisering udgør cirka 80 procent af aktiviteten.

Voldsom kamp om vindmølledele
Et sted, hvor konkurrencen virkelig er spidset til, er på overfladebehandling af løsdele til vindmøller. Det mærker man hos Muehlhan, som derfor også har ændret fokus til maling af vindmølletårne og vindmøllejackets.

- Konkurrencesituationen er alt for hård i øjeblikket. Priserne på overfladebehandling af løsdele er alt for lave og står ikke mål med den kvalitet, kunderne kræver, siger Jens Mørk, administrerende direktør hos Muehlhan.

- På tårnsiden er prisen på overfladebehandling ligeledes meget lav. Her kan man dog gøre en forskel gennem høj grad af automatisering og en stor produktionsmængde. Konkurrencen kommer her primært fra udlandet.

Muehlhan-direktøren fortæller samtidig, at udviklingen i 2016 ser fornuftig ud, og regnskabet kommer til at se væsentligt bedre ud end 2015, hvor resultatet blev negativt.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Overflade.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125