23948sdkhjf

Erhvervsliv: Fremstilling af varer skaber liv i udkanten

Der kan gå mange år, før der for alvor er gang i væksten i landdistrikterne, mener Dansk Industri
Hvis der for alvor skal skabes vækst i landdistrikterne, skal produktionsvirksomhederne have bedre vilkår.

Sådan siger Kent Damsgaard, der er vicedirektør i Dansk Industri.

- I en blomstrende provinsby, hvor der er aktiv gågade og store og små virksomheder, ligger der også typisk en produktionsvirksomhed, som klarer sig godt. Det er et vækstlokomotiv, siger vicedirektøren.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er den negative udvikling i landdistrikterne ved at være vendt. Både boligsalget, beskæftigelsen og befolkningsudviklingen er generelt steget.

Kent Damsgaard er enig i, at det generelt står bedre til med den danske økonomi.

- Vi kan se, at konjunkturerne er ved at vende. Der er kommet gang i jobskabelsen. Men der er lang vej endnu. Der kommer til at gå mange år, før vi får den fremgang, vi håber på, mener han.

- For os at se er produktionsvirksomheder nøglen til at skabe vækst i hele landet, også langt væk fra de store byer, siger han.

Produktionsvirksomheder er selskaber som Carlsberg, Vestas eller Lego, der producerer en fysisk vare. De rekrutterer ofte både ufaglærte, faglærte og ingeniører.

- De har en bred sammensætning af medarbejdere. Desuden skaber de typisk en underskov af andre virksomheder, der står for for eksempel rengøring og transport, siger Kent Damsgaard.

Troels Lund Poulsen mener blandt andet, at udflytningen af statslige arbejdspladser vil skabe vækst i fremtiden.

- Det er noget, der har fyldt meget politisk, men det er ikke noget, vi mener, har den store effekt. Vi hæfter os ved andre initiativer, siger Kent Damsgaard.

Ifølge Dansk Industri skal lavere skat gøre det attraktivt at investere i nyt og moderne udstyr, som gør virksomhederne mere effektive. Desuden skal der uddannes dygtige faglærte og ingeniører, mener Kent Damsgaard.

- Vi tror grundlæggende, man skal se på den enkelte virksomhed. Det har noget at gøre med planloven, skatter og afgifter, lokale uddannelsesinstitutioner og et fleksibelt arbejdsmarked, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093