23948sdkhjf

Maskineksport til USA går forrygende

De små og mellemstore virksomheder i jern-, metal- og maskinindustrien har øget eksporten fra 800 mio. til 1,6 mia. kr. til USA på otte år.
Mens store dele af den danske industri har de bekymrede miner på i forhold til Storbritanniens exit fra EU, så går det noget bedre med at eksportere til den anden side af Atlanten.

Her sælger jern, metal og maskiner fra Danmark som aldrig før. Det viser nye tal fra Eksportrådets SMV-database, som eStatistik har analyseret for Jern & Maskinindustrien.

På trods af en finanskrise har de små og mellemstore virksomheder (SMV) næsten fordoblet eksporten fra 2007 til 2015. Det betyder, at jern-, metal- og maskinindustrien i dag står for en tredjedel af de små og mellemstore virksomheders eksport til USA.

- Mens vi har set en nul-vækst på hjemmemarkederne, så har USA og BRIKS-landene - undtagen Rusland - vist sig at være de dominerende vækstmarkeder for små og mellemstore virksomheder, og her er det stort set altid metal- og maskinvirksomhederne, der er frontløberne og driver væksten frem, siger Kent Nielsen, direktør i eStatistik.

Jern-, metal- og maskinindustrien dominerer i høj grad top-10 listen over de mest eksporterede SMV-produkter. Maskiner og tilbehør til industrien står i 2015 for knap 10 procent af SMV-vareeksporten.

Den samlede eksport til USA steg sidste år med 11 procent og rundede 100 mia. kr. for første gang nogensinde. Kun Tyskland og Sverige aftager mere dansk eksport end amerikanerne.

- Danske eksportvirksomheder oplevede sidste år en rigtig pæn fremgang i eksporten til USA og henter nu hver tiende eksportkrone på det amerikanske marked. Der er stadig fremgang i amerikansk økonomi, men væksten er aftaget betydeligt. Dollaren er dog fortsat stærk, og sammen med svag fremgang har de danske virksomheder fortsat gode muligheder på det amerikanske marked, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i DI.

Eksporten bliver mere global
Generelt har de små og mellemstore danske virksomheder inden for de seneste år fået rigtigt godt fat i eksporten til USA.

Efter en stabil eksport på omkring 3 mia. kr. i perioden fra 2005 og frem til 2010 er vareeksporten øget med omkring 2 mia. kr. fra 2010 til 2015.

Det svarer til en fremgang på 60 procent gennem de seneste fem år. USA er dermed det land, der har den største nominelle fremgang i SMV-eksporten.

Eksporten af jern, metal og maskiner er nogle af de varegrupper, som for alvor trækker eksporten til USA i den rigtige retning.

- Selvom EU fortsat er det største eksportmarked for de små og mellemstore virksomheder, så ser vi en klar tendens til, at også de små og mellemstore virksomheder bliver mere globale i deres eksport, og igen er det maskin- og metalvarer, der går forrest, siger Kent Nielsen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141