23948sdkhjf

Rumforskning fører specialist til Chile

Værktøjscontaineren er netop kommet tilbage fra Chile. Nu står på den midt på Polytekniks grund i Østervrå i Nordjylland, efter knap et år på den anden side af jorden, hvor medarbejdere har været i 14 dage ad gangen.

I fem år har Polyteknik været leverandør til Big Science-projekter, og i 2015 fik højteknologivirksomheden sit store gennembrud.

Ordren er en renovering og opgradering af den maskine, som overfladebehandler spejlene til de store teleskoper på ESO-faciliteterne i det nordlige Chile – en ordre på 10 mio. kr.

- ESO har et stort coatinganlæg, som er fra sluthalvfemserne, og derfor trængte til en midlife-update, hvor vi skulle renovere plasmakilderne, installere et nyt køleanlæg og levere nyt software til en del af maskinen, fortæller Jens William Larsen, administrerende direktør og ejer, Polyteknik.

De tyve tons tunge spejle bliver pillet ned og kørt fire kilometer ned af bjerget og ind i en fabrik, hvor der lægges et nyt lag metal på i maskinen.

- Vi har gået maskinen i gennem for lækager og slid, og maskinen er kommet i en bedre stand, end den oprindelig var i. I dag laver man de bedste spejle nogensinde til teleskopet, forklarer direktøren.

Godt supplement til kerneforretningen
Det seneste år har været usædvanligt i den forstand, at Big Science tog en stor bid af omsætningen hos Polyteknik. 30 procent af omsætningen kom fra Chile-projektet.

Polytekniks primære drift sker som maskinbygger. Medarbejderne producerer tyndfilmsanlæg - teknisk kaldet PVD-anlæg - som normalt udgør 80 procent af driften.

- Vi bygger en række standard platformsmaskiner, som vi tilpasser til vores kunder. Nogle af dem er ret simple, mens hovedparten er ret avancerede maskiner, der står hos tech-virksomheder, hvor de indgår i produktionen, fortæller direktøren.

- Big science har udviklet sig ganske fint, og ind i mellem har vi nogle ganske store opgaver. I dag er det et fint supplement til den forretning, som vi har i forvejen.

2½ års stilhed
Virksomhedsejeren har gjort sig en række erfaringer med Big Science. Og derfor har han også et par gode råd til danske virksomheder, som gerne vil slå igennem på markedet. Det er blandt andet svært at få et hurtigt overblik over, hvordan man kommer ind i varmen hos for eksempel CERN, og derfor er man nødt til at væbne sig med tålmodighed.

- Vi startede selv med mindre kontrakter. Det var først den femte kontrakt, der var stor, siger Jens Larsen, der grundlagde virksomheden, der har 20 ansatte, i 1995.

- Det kan også nogle gange godt være en udfordring, at forskningsfaciliteter har lidt en anden tidsfornemmelse. Vi har lige fået en ordre, hvor vi gav tilbuddet for to et halvt år siden. I mellemtiden har der været total stilhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109